MENIU

Octavian Jurma, despre certificatul verde: Amânarea adoptării trebuia făcută cu introducerea unui lockdown

Certificat verde Covid-19 / Sursa foto: Profi Media

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a precizt, luni seară, că autoritățile ar fi stimulat campania de vaccinare dacă ar fi informat ferm populația că din ianuarie certificatul verde va fi obligatoriu. Potrivit acestuia, amânarea adoptării „trebuia făcută cu introducerea unui lockdown care să protejeze populația și să împiedice circulația”.

Întrebat dacă mai folosește la ceva o lege privind certificatul verde la locul de muncă dacă ea va fi promulgată la finalul lunii noiembrie sau chiar mai târziu, Octavian Jurma a afirmat: „Cred că de fapt ceea ce a inhibat puternic vaccinarea este exact ceea ce a inhibat vaccinare și după valul 3, când iarăși aveam o rată bună de vaccinare până când oamenii s-au convins că politicienii nu sunt serioși în privința acestor măsuri de a restrânge circulația virusului, limitând persoanele cu risc, obligându-le să demonstreze că nu sunt un risc, lucru pe care îl face certificatul verde”.

„Certificatul verde, din punctul meu de vedere, se putea anunța chiar și în ianuarie dacă era clar o hotărâre în spate și spuneau, <<Măi, vaccinați-vă, oameni buni, că din ianuarie o să fie un certificate>>, și ieșea președintele cu seriozitatea cu care a ieșit și a speriat populația, și am văzut că lumea s-a dus să se vaccineze, dacă nu se încerca să se adopte certificatul verde la modul acesta ridicol, după aceea anulat, schimbat.

Probabil că în continuare aveam rate mari de vaccinare dacă se știa că din ianuarie certificatul verde va fi obligatoriu. Eu cred că majoritatea oamenilor din România înțeleg că va veni certificatul verde, dar așteaptă toți până în ultimul moment să se vaccineze. De aceea, era mult mai important să se anunțe că va fi adoptat”, a declarat cercetătorul, la un post TV.

Jurma, despre certificatul verde: „Amânarea adoptării trebuia făcută cu introducerea unui lockdown”

El s-a arătat de părere că „amânarea adoptării certificatului verde trebuia făcută cu introducerea unui lockdown care să protejeze populația și să împiedice circulația”.

„Majoritatea țărilor din Vest așa au procedat, au avut restricții stricte de circulație non-farmaceutice și populația a înțeles că doar pe măsură ce se va vaccina vor ieși cu ajutorul acestei măsuri farmaceutice de sub incidența lockdown-ului, iar certificatul verde va permite și celor care nu s-au vaccinat să circule cu ajutorul testărilor sau cu faptul că și-au declarat boala. Aici, într-adevăr, certificatul verde ar fi stimulat atât vaccinarea, cât și restul comportamentului responsabil”, a mai afirmat Octavian Jurma.

Respins de Senat pe 27 octombrie, proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a intrat în dezbatere la Camera Deputaților, care are rol decizional.