Octavian Creţu, denunţătorul care îi leagă pe Dan Voiculescu şi Adrian Năstase
Unul dintre cei care l-au denunţat pe Dan Voiculescu la DNA, în noul dosar de şantaj, este Octavian Creţu, care a fost martor în dosarul Zambaccian în care Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare.
Octavian Creţu este şi cel care a realizat singurele înregistrări cu Adrian Năstase, iar acestea au fost folosite în inculparea şi mai apoi în condamnarea definitivă a fostului premier. Presa a relatat că în trecut Creţu a fost chiar vicepreşedinte al Partidului Conservator, partid fondat de către Dan Voiculescu.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că unul dintre cei trei oameni de afaceri care au denunţat la DNA că au fost şantajaţi de Dan Voiculescu este Octavian Creţu.
Potrivit unui profil realizat de Ziarul Financiar în 2009, Creţu era descris ca cel mai important antreprenor român din industria apelor minerale. Actionarul majoritar al Romaqua, producatorul Borsec, cu afaceri de 130 mil. euro in 2008, susţinea că intrarea pe piaţa apelor minerale a fost al doilea plan al sau de business, după ce încercarea de a prelua de la stat producatorii de medicamente Sicomed şi Biofarm a eşuat.
Aceeaşi sursă meţiona că Octavian Cretu si Nicolae Palfi sunt parteneri de afaceri. Palfi este şi el denunţător în dosarul lui Voiculescu.
Octavian Creţu a avut însă şi calitatea de martor în dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase în care a fost condamnat la începutul anului la 4 ani de închisoare cu executare. Numele lui Octavian Creţu este legat de infracţiunea de şantaj la adresa consulului Ioan Păun pentru care Năstase a şi fost condamnat, scrie Gandul.
Legat de infracţiunea de şantaj, potrivit rechizitoriului, aceasta s-a consumat în anul 2006, după ce procurorii au început urmărirea penală şi după ce Ioan Păun a fost audiat la DNA, declaraţia sa fiind una nefavorabilă lui Adrian Năstase. Ioan Păun a povestit ulterior, în 2009, că în 2006 a fost chemat la reşedinţa lui liderului PSD de pe strada Zambaccian. Întâlnirile aveau loc în buncărul de la subsol, o construcţie specială cu pereţi de plumb. Ioan Păun a relatat că Adrian Năstase i-ar fi cerut să declare la DNA că nu a primit 700.000 de dolari de la el şi soţia sa, ci de la Irina Jianu.
Ioan Păun a sugerat infracţiunea de şantaj cu o declaraţie în care spune că avocatul Aurel Ciobanu i-ar fi indicat că există posibilitatea ca el să fie scos din ţară pentru câţiva ani fără ca cineva să ştie. În opinia lui Păun, poziţia avocatului reprezenta o ameninţare indirectă de la familia Năstase.
În continuare, procurorii DNA spun că Adrian Năstase a continuat operaţiunea de şantajare a lui Ioan Păun. Astfel, în 2006 Năstase a insistat să se întâlnească cu Octavian Creţu, bun prieten al lui Ioan Păun. De altfel, Păun ar fi şi locuit la Creţu în perioada în care DNA efectua ancheta.
Astfel, pe 13 martie 2006, Adrian Năstase s-ar fi întâlnit cu Octavian Creţu la Parlament chiar în biroul său. La acea dată Năstase era preşedinte Camerei Deputaţilor. Octavian Creţu purta asupra sa echipament de înregistrare. Din stenograma discuţiilor reiese că Năstase încearcă să-l convingă pe Creţu să intervină la consulul Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată procurorilor şi să nu mai recunoască faptul că a primit 700.000 de dolari de la el şi de la Dana Năstase.
Octavian Creţu, vicepreşedinte PC
Mai multe publicaţii au relatat că Octavian Creţu a fost chiar şi vicepreşedinte al Partidului Conservator. "Omul de afaceri Octavian Cretu este, din noiembrie 2005, vicepreşedinte al Partidului Conservator. El s-a lansat în afaceri in 1993, cand a preluat de la FPS pachetul majoritar de acţiuni de la Comchim SA, firma unde deţinea funcţia de director general ", nota portalul 9am.ro în 2006.
Informaţia a fost publicată şi de Jurnalul Naţional care a menţionat următoarele: "Conform unei note din dosar, Adrian Vilau s-a prezentat intr-o zi la DNA si a cerut procurorilor sa se intalneasca cu Octavian Cretu, vicepresedinte PC, patron la Borsec si posibil ex-ofiter sub acoperire. "