ȘOCANT! UITE CORUPŢIA DIN JURUL LUI DANIEL CONSTANTIN
Scandalurile cu iz penal se ţin lanţ de Ministerul Agriculturii si la partidul condus de Daniel Constantin. Dirijarea fondurilor europene de catre functionari, fapte de coruptie, negocieri pentru functii, intervenţii ale unor politicieni sau subvenţii date in mod ilegal de stat - sunt doar o parte din anchetele deschise în timpul mandatului lui Daniel Constantin de procurorii DNA...
La acestea se adauga condamnarea conservatorului Gheorghe Coman (foto sus) la un an de inchisoare cu executare pentru ca strangea bani pentru partidul lui Constantin, dar si dosarul de coruptie a parlamentarului conservator Ion Dinita.
Daniel Constantin este preşedinte al partidului din 2010 şi a fost numit ministru al Agriculturii în mai 2012.
Anul 2015 a debutat cu un nou scandal: de data aceasta au cazut in plasa 3 dintre apropiatii lui Daniel Constantin - un secretar de stat, un secretar general de minister și un europarlamentar. Acuzaţiile sunt de luare de mită şi spălare de bani în legătură cu târgul Indagra organizat în noiembrie 2014 la Romexpo. Cei doi ar fi întocmit contracte fictive cu diverse firme.
Prejudiciul adus ministerului este de peste 400.000 de euro. Şpăgile „vehiculate” în acest caz se ridică la 40.000 de euro si ar fi fost date în perioada octombrie-decembrie 2014.
ACTIVITATE INTENSA A PROCURORILOR DNA LA MINISTERUL AGRICULTURII IN 2013 SI 2014
De la venirea lui Daniel Constantin la conducerea acestui minister anchetatorii DNA au mai multa treaba.
DIRECTORUL APIA SATU MARE LUA ŞPĂGI CA SĂ NU-ŞI FACĂ TREABA .
Viorel Pintea (foto jos), directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, a fost prins in flagrant pe 24 noiembrie 2013 în flagrant, când primea 3.000 de euro de la un fermier pentru a nu dispune controale de verificare a modului în care au fost folosiţi banii europeni.
PRESEDINTELE ADS, ACUZAT DE SANTAJ SI CORUPTIE
Tot in noiembrie 2013, un alt scandal uriaş a izbucnit: preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) – agentie aflata pana in aprilie 2014 in subordinea Ministerului Agriculturii - Lucian Mogoş a fost pus sub acuzare pentru şantaj şi fapte de corupţie privind mai multe contracte publice.
Procurorii DNA l-au acuzat, pe 1 noiembrie 2013, de instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Alături de el au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Vicenţiu Cuc, şeful Direcţiei strategie din ADS, şi Ştefan Niculae, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR.
Favorizarea unor firme
Potrivit DNA, cei doi şefi din ADS au instigat funcţionarii din subordinea lor, cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice, să încalce dispoziţiile legii pentru favorizarea unor firme private, acţiuni finalizate cu încheierea de contracte care prejudiciau bugetul instituţiei. Totodată, ei au făcut presiuni cu ameninţarea demiterii din funcţie a funcţionarilor din subordine, pentru ca aceştia să nu respecte procedurile legale de achiziţie şi să accepte încheierea contractelor în condiţii păguboase pentru ADS. O parte din contracte au fost parafate.
Atunci când au demarat ancheta, procurorii DNA au percheziţionat mai multe birouri din Ministerul Agriculturii, printre care al şefului şi al unor angajaţi ai Direcţiei de Control şi Antifraudă.
DIRIJAREA FONDURILOR EUROPENE DE LA APIA
Pe 13 august 2013, Aurel Pană (foto sus), director general adjunct al APIA şi secretar executiv al Partidului Conservator, a fost reţinut pentru luare de mită, într-o anchetă legată de dirijarea fondurilor europene.
Aurel Pană a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pe 8 noiembrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. El a cerut o şpagă de aproximativ 1.200.000 de euro de la un afacerist, care a denunţat totul la DNA.
Concret, Aurel Pană, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei pentru săraci în cadrul programului european PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor unei anumite societăţi comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea acestora. Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică era de aproximativ 16 milioane de euro, plătiţi din bani europeni.
Complicele lui Aurel Pană, afaceristul George Mugur Voinea, membru al PC, a pomenit în discuţii numele ministrului Daniel Constantin.
"Dar o să vă pună o întrebare dacă vreţi să mergeţi la domnul ministru să discutaţi cu el, să-i explicaţi şi lui în amănunt problema. Dacă se pune problema unor acţiuni personale", spunea acesta.
De asemenea, procurorii susţin că Voinea i-a spus denunţătorului că ministrul Agriculturii a vrut să trimită Corpul de Control la respectiva companie pentru că nu ar fi plătit "comisionul" promis. Astfel, el ar fi făcut presiuni pentru ca denunţătorul să plătească şpaga. "S-a pus problema de Corpul de Control, să-l trimită la dumneavoastră, dacă… Adică, eu spuneam dom’le, omu’ e în regulă, omu’ le rezolvă. Ce le rezolvă? Că e ţeapă. Spuneau toţi. Îşi bate joc de noi. Dom’le, deci…, deja era montat încoace că e ţeapă", mai spunea Voinea.
SCANDALUL DE AMPLOARE AL APIA ŞI DSV SUCEAVA PENTRU FRAUDE CU SUBVENŢII DIN FONDURI EUROPENE
In iunie 2014 procurorii au demarat o ancheta penala de mari dimensiuni avand suspiciuni legate de admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.
Potrivit prourorilor, la constituirea grupului infracţional ce activa în cadrul APIA CJ Suceava a contribuit directorul executiv adjunct care conduce in fapt APIA SUCEAVA si este persoana care gestiona din umbra, activitatea de acordarea ilegala de subventii din fondurile europene, beneficiind de un puternic sprijin de la centru, al directorului executiv adjunct APIA BUCURESTI.
FRAUDE CU FONDURI EUROPENE LA AGENTIA PENTRU FINANTAREA INVESTITIILOR RURALE DIN SUBORDINEA MINISTERULUI AGRICULTURII
Pe 28 august 2014 Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au efectuat perchezitii la oficiul judetean Brasov al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si la alte obiective, intr-un caz privind presupuse fraude cu fonduri europene. AFIR, aflata subordinea Ministerului Agriculturii, arata ca ea insasi a semnalat suspiciunile de frauda privind 4 firme care au accesat fonduri europene prin programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
CORUPTIE SI OBŢINEREA NELEGALĂ DE FONDURI EUROPENE LA APIA BOTOSANI
Procurorii DNA au facut in septembre 2014, 16 percheziţii în judeţele Botoşani şi Suceava, la sediul APIA Botoşani şi la cel al unei primării, precum şi la puncte de lucru ale unor firme, într-un dosar privind fapte de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene. Procurorii din DNA Suceava faceau atunci cercetări într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, conexe infracţiunilor de corupţie şi privind obţinerea nelegală de fonduri europene.