MENIU

Obsesia pentru o alimentație sănătoasă se transformă în boală. Specialiștii spun că e o nouă tulburare alimentară

Obsesia pentru o alimentație sănătoasă se transformă în boală. Specialiștii spun că e o nouă tulburare alimentară

Este posibil ca grija și obsesia pentru o alimentație sănătoasă și pentru ceea ce mănânci să se transforme treptat în boală? Da! – răspund specialiștii. Această obsesie este o nouă tulburare alimentară cunoscută sub numele de ortorexie nervoasă.

Doctorul american Steven Bratman este cel care a recunoscut pentru prima dată existența acestei afecțiuni. El spune că ortorexia este cu atât mai periculoasă, cu cât se instalează pe nesimțite, în modul cel mai inocent. Spre deosebire de alte obișnuințe proaste, această dependență este foarte bine deghizată în… virtute.
Atenție! Alimentația sănătoasă poate dăuna serios sănătații… Nutriționiștii ne spun care sunt primele semne ale faptului că mâncarea “ideală” îți poate face mai mult rău decât bine.

Obsesia pentru o alimentație sănătoasă: semnale emoționale

  • Pofta reprimată de a mânca alimente pe care tu le consideri inacceptabile.
  • Sentimente de vinovăție sau neliniște față de mâncare.
  • Grija exagerată pentru ce mănânci la ocazii speciale.

Semnale fizice

  • Ciclu menstrual neregulat, până la dispariție.
  • Dificultăți de memorare și concentrare.
  • Absența dorinței sexuale.
  • Rezistența scăzută la infecții, răceală și gripă.
  • Oboseală cronică.

Există din ce în ce mai multe persoane (mai ales în rândul tinerelor) care trăiesc într-o continuă dietă în majoritatea timpului: regimuri fără grăsimi, fără carne sau fără dulciuri. Altele elimină definitiv din alimentație alcoolul, carbohidrații (pâinea, pastele făinoase) și, uneori, chiar fructele!
Regimurile disociate au câștigat din ce în ce mai mulți adepți, în timp ce multe persoane supraviețuiesc vreme îndelungată cu celebra supă de varză – un meniu considerat cel puțin bizar în urmă cu 20 de ani.

Oricare ar fi dieta, nevoia imperioasă care ne împinge să o adoptăm este, în general, aceeași: să arătăm mai subțiri și să fim mai sănătoase. Poate fi ceva rău în asta?
Paradoxal, o intenție cât se poate de lăudabilă se transformă, treptat, în boală: ortorexia nervoasă.

Citește continuarea pe avantaje.ro

Mai multe articole despre:
obsesie alimentatie sanatoasa boala