Obiectul găsit în geanta Elenei Ceaușescu imediat după execuție, care i-a șocat pe soldați
Executarea rapidă a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu în ziua de 25 decembrie 1989 a constituit un moment de răscruce în istoria României, marcând prăbușirea brutală a regimului comunist. După execuția de la Târgoviște, plutonul a inspectat obiectele personale ale celor doi lideri, inclusiv geanta Elenei Ceaușescu, unde au găsit un obiect care i-a surprins.
Soldații care au inspectat geanta Elenei Ceaușescu după execuția sa au fost surprinși să descopere o iconiță în interior. Această descoperire a stârnit nedumerire și întrebări, având în vedere că fosta primă tovarășă a țării era cunoscută pentru faptul că nu manifesta credință religioasă. De altfel majoritatea liderilor comuniști, inclusiv Nicolae și Elena Ceaușescu, erau promotori ai unei ideologii atee și cu o atitudine ostilă față de religie, fapt care amplifică enigma și contradicția acestei descoperiri neașteptate.
Se pare că iconița găsită în poșeta acesteia imediat după execuție a fost mai mult ca un semn de superstiție, decât un obiect de credință. Fostul adjunct al Direcției de Securitate și Gardă Prezidențială a dictatorului, Adrian Eugen Cristea, a povesit toate acest lucruri. într-o apariție tv:
„Existența ei nu a fost și nu este vreun secret de stat sau militar. Dar acest aspect, necunoscut de cei mulți până la răspunsul dat, deschide discuții. (…) De ce să nu admitem că, angajându-se în desfășurarea unei politici atee și având o situație materială deosebită, rezultată tocmai din susținerea unui regim, a preferat, ca atâția alții, acceptarea unei duplicități.
Se mai știe că orice om care ajunge în situații deosebit de grele lasă la o parte orice ideologie și, atunci, face apel la credința în care s-a născut (…)”.
Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi şi judecaţi pentru genocid şi subminarea puterii de stat, întrucât au determinat în decursul vremii moartea a 60.000 de persoane, au organizat acţiuni armate împotriva poporului român şi a puterii de stat, au distrus bunuri obşteşti şi au încercat să fugă din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuşi la bănci din străinătate.
Aceste acuzaţii formulate de completul de judecată al Tribunalului Extraordinar Militar au fost încadrate în categoria crimelor grave săvârşite împotriva poporului român.
Sentinţa a fost executată în 25 decembrie 1989, în jurul orei 14.45, în incinta garnizoanei din Tîrgovişte.