Obiceiul legat de somn care îți îmbătrânește creierul cu până la doi ani
Somnul consistent și de calitate este o cerință stringentă a omului modern, măcinat de probleme și stres, motiv pentru care dormitul nu trebuie neglijat deloc.
Conform cercetărilor publicate în Journal of Neuroscience, privarea de somn îți poate îmbătrâni semnificativ creierul.
Impactul privării de somn asupra creierului și longevității
Pentru acest studiu, cercetătorii au dorit să evalueze corelația dintre vârstă creierului și lipsa somnului. Ei au recrutat 134 de persoane cu o vârstă medie de 25 de ani pentru a testa diferite condiții de somn, de la lipsa totală de somn, până la o lipsa parțială. Autorii studiului definesc privarea totală de somn că „peste 24 de ore de veghe prelungită”. Între timp, grupurile cu privare parțială de somn au dormit trei sau cinci ore pe noapte.
După această noapte, participanților li s-au efectuat RMN-uri pentru a li se studia creierul, iar astfel autorii studiului au observat că cei din grupul cu privarea totală de somn au arătat o vârstă crescută a creierului cu unul, până la doi ani, în comparație cu RMN-urile lor inițiale.
Aceste efecte nu au fost observate în grupurile cu privare parțială de somn, ceea ce este liniștitor dacă uneori ești nevoită să dormi mai puțin. Important este să nu faci nopți albe. În plus, acei participanți din grupul cu privarea totală de somn și-au putut aduce creierul înapoi la vârstă de referință odată ce au dormit o noapte întreagă.
„Împreună”, spun autorii studiului, „descoperirile convergente indică faptul că pierderea totală a somnului modifică morfologia creierului într-o direcție asemănătoare îmbătrânirii la participanții tineri și că aceste modificări sunt reversibile prin somn de recuperare”.
Învață să prioritizezi somnul
Este o veste bună că putem inversă impactul privării totale de somn atâta timp cât avem o noapte de somn odihnitor cât mai curând posibil. Ar fi ideal să nu stai niciodată trează toată noaptea, indiferent ce vârstă ai, dar uneori nu putem controla acest lucru. Totuși, asigura-te că asta se întâmplă foarte rar.
E bine de știut că și somnul insuficient (3-5 ore pe noapte) este dăunător pentru organism și îți poate afecta energia și starea de spirit, chiar dacă aceste schimbări nu sunt observabile în creier. Somnul este esențial, te ajută să funcționezi corect, să fii în formă și să-ți atingi potențialul.
Asigura-te că mergi la culcare și te trezești la aceeași ora în fiecare zi – este una dintre cele mai ușoare modalități de a-ți ajută corpul să știe când e timpul să doarmă și când să se trezească. În plus, regulile de baza, cum ar fi exercițiile regulate, limitarea stresului și luarea unui supliment de somn de calitate, susținut de cercetări, te pot ajută să dormi mai bine.