MENIU

Obezitatea crește DRAMATIC riscul de deces în cazul infectării cu noul coronavirus. Studiul care șochează

Obezitatea crește de până la 10 ori riscul de deces în cazul Covid-19

Majoritatea deceselor provocate de Covid-19 s-au înregistrat în țări în care peste 50% din populație este obeză, arată un studiu global publicat joi. Studiul a analizat datele privind mortalitatea furnizate de Universitatea John Hopkins din Statele Unite și Observatorul Global privind Sănătatea al Organizației Mondiale a Sănătății. Din cercetări reiese că rata deceselor este de 10 ori mai mare în statele în care majoritatea adulților sunt supraponderali.

Potrivit studiului, 90% sau 2,2 din cele 2,5 milioane de decese înregistrate la nivel mondial din cauza pandemiei până acum au fost în țări cu niveluri ridicate ale obezității.

Autorii studiului atrag atenția că nu există niciun exemplu de țară în care majoritatea populației să nu fie obeză și să aibă o rată ridicată a deceselor cauzate de Covid-19. Aceștia au dat ca exemplu Japonia și Coreea de Sud.
”Aceste țări au prioritizat o serie largă de măsuri legate de sănătatea publică, printre care și combaterea obezității, iar acest lucru a fost răsplătit în timpul pandemiei”, a precizat Tim Lobstein, un expert de la Federația Mondială a Obezității și coautor al studiului.

La polul opus se află țări precum SUA și Marea Britanie, care ambele au printre cele mai ridicate niveluri de obezitate din lume și, de asemenea, o rată ridicată a deceselor cauzate de Covid-19. Marea Britanie are a treia cea mai mare rată a deceselor cauzate de Covid-19 (184 la 100.000 de locuitori) și a patra cea mai ridicată rată a obezității din lume, de 63,7% în rândul populației adulte. Aceasta este urmată de Statele Unite, cu 152,49 de decese la 100.000 de locuitori și 67,9% din adulți obezi.

Citește și: ”Vaccinul Pfizer, mai PUȚIN eficient în cazul persoanelor obeze. Ce recomandă cercetătorii - date preliminare”

În acest context, John Wilding, profesor de medicină la Universitatea Liverpool și președinte al Federației Mondiale a Obezității, recomandă ca obezitatea să fie recunoscută ca factor de risc-cheie pentru Covid-19 și să fie inclus în planurile de vaccinare.
”Este cu adevărat important să recunoaștem că obezitatea crește riscul de deces. Prin urmare, la fel ca în cazul altor boli precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare, persoanele ce suferă de obezitate ar trebui luate în considerare pentru vaccinare prioritară în programele din întreaga lume”, susține acesta, potrivit hotnews.