„O să încerc”. Acesta este răspunsul dat de un soldat superiorului său. Ce s-a întâmplat mai departe
Armata, în general, și cea română, în mod special, este condusă de dictonul „ordinul se execută, nu se discută”. Nu asta a simțit și un soldat, care, la ordinul superiorului său a răspuns cu „o să încerc”.
Soldatul a fost angajat al U.M. 01249 Arad de la 15 ianuarie 2021 până la data de 18 iunie 2022, când a fost trecut în rezervă prin demisie.
Pe 4 iunie 2022, el a avut un conflict cu comandantul unității, refuzând să respecte un ordin.
Potrivit actului de acuzare, soldatul primise comanda să meargă în misiune, în data de 4 iunie 2022 la ora 5 dimineața, într-un poligon unde era organizat un exercițiu militar. Pe drum, TAB-ul pe care îl conducea s-a defectat, astfel că echipajul a revenit în unitate, urmând ca a doua zi să reia misiunea, la aceeași oră. Auzind comanda, soldatul a părăsit garnizoana fără să revină la programul stabilit.
”Colegii au încercat să dea de el a doua zi prin telefon, dar fără succes. În jurul orei 09.30, operatorul de la centrala telefonică a unităţii a reuşit să-l contacteze şi să îi transmită ordinul comenzii unităţii de a se prezenta la sediu pe 6 iunie, răspunsul acestuia fiind: „O să încerc!”.
La sosirea în unitate, în data de 06.06.2022, militarul a refuzat să dea orice explicaţie referitoare la cele petrecute, având o atitudine necooperantă, se arată în actul de acuzare”, scrie ziare.com.
Superiorii săi spun că militarul a avut o atitudine ”sfidătoare, arogantă şi ireverenţioasă”, exprimându-se direct: „refuz să dau orice fel de explicaţii”.
Din cauza atitudinii sale a fost declanşată procedura de cercetare a evenimentului şi, în final, sesizarea parchetului militar competent.
Soldatul s-a apărat în fața judecătorilor spunând că era epuizat fizic și psihic din cauza programului încărcat.
El a demisionat din armată, însă dosarul penal a rămas în instanță, fiind găsit vinovat pentru insubordonare și a fost condamnat la trei luni de închisoare cu amânare și un termen de supraveghere de doi ani. Decizia Tribunalului Militar Timișoara nu este definitivă.