MENIU

O planetă în formă de minge de rugby, descoperită cu un telescop spațial! La ce distanță se află și de ce arată așa

Planeta FOTO: NASA

O nouă exoplanetă, denumită WASP-0103b, care are formă de minge de rugby, a fost descoperită cu ajutorul unui telescop specializat în detectarea exoplanetelor. Este prima planetă deformată din cauza atracției generate de steaua în jurul căreia orbitează, observată vreodată de astronomi, informează AFP.

Planeta se află în constelaţia Hercule, la o distanţă de aproximativ 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar. 

„Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby sau o planetă ca o minge de fotbal trece prin faţa unei stele, nu se obţine aceeaşi curbă de tranzit”, a explicat Jacques Laskar, astrofizician la Observatorul Paris-PSL. 

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de ştiinţă şi informaţii despre structura sa internă, telurică sau gazoasă. 

Exoplaneta WASP-0103b este foarte apropiată de steaua ei, WASP-103, fiind de aproximativ 50 de ori mai aproape de aceasta, decât se află Terra faţă de Soare. 

Din acest motiv, WASP-103b execută o rotaţie completă în jurul stelei sale, în doar 22 de ore, comparativ cu cele 365 de zile, în cazul Pământului. 

WASP-103b suportă astfel o forţă mareică uriaşă, care, fără să o dezintegreze, îi oferă forma de minge de rugby. 

WASP-103b are o masă de 1,5 ori mai mare decât cea a lui Jupiter, raza ei este de două ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

Pentru a obţine mai multe detalii, ei mizează pe observaţiile viitoare ce vor fi realizate cu ajutorul telescopului spaţial James Webb.