MENIU

O nouă criză pentru Dăncilă. Premierul, chemat de urgență la Mintia

Premierul Viorica Dăncilă, aflată în plină criză guvernamentală cauzată de conflictul cu Klaus Iohannis, trebuie să rezolve și probleme din economia reală, care nu așteaptă liniștirea apelor politice.

Sindicatele de la termocentrala Mintia solicită premierului Viorica Dăncilă să intervină pentru deblocarea situaţiei cu care se confruntă producătorul de energie electrică şi termică, prin introducerea în strategia energetică a României a grupurilor energetice 3 şi 4, cu funcţionare pe cărbune, precum şi asigurarea investiţiilor necesare astfel încât acestea să poată îndeplini condiţiile de mediu.

"Solicităm prezenţa la termocentrala Mintia a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă pentru garantarea de către Guvernul României că, în cel mai scurt timp, va fi elaborată Strategia pe termen scurt şi mediu prin care această termocentrală va realiza investiţiile necesare pentru conformarea la condiţiile de mediu a grupurilor 3 şi 4, cu funcţionare pe bază de cărbune", a declarat, miercuri, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Potrivit sindicaliştilor de la termocentrala Mintia, grupurile energetice 3 şi 4 trebuie menţinute în funcţiune până în anul 2030, aspect care sindicaliştii cer să fie cuprins în strategia energetică naţională.

Sindicatele atrag atenţia şi asupra pericolului ca municipiul Deva să rămână fără apă caldă şi căldură în această perioadă a anului dacă Executivul nu dă curs solicitărilor venite din partea angajaţilor termocentralei Mintia.

Angajaţii termocentralei Mintia au protestat spontan, miercuri dimineaţa, în sala de comandă şi apoi în curtea întreprinderii, nemulţumiţi de lipsa informaţiilor concrete privind viitorul acestui producător de energie electrică şi termică.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, strategia energetică a României nu prezintă explicit ce se va întâmpla cu termocentrala Mintia şi dacă grupurile energetice vor funcţiona pe cărbune, ca şi până acum, sau pe gaz.

"Acuzăm lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte viitorul termocentralei. Nu ni se spune concret dacă rămân să funcţionăm pe cărbune sau pe gaz. La Guvern ni se spune că vom funcţiona pe cărbune, în schimb, Ministerul Energiei face demersuri să funcţionăm pe gaz", a declarat Iştoc, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, în strategia energetică nu se regăsesc cele două grupuri energetice pe cărbune de la termocentrala Mintia, aşa cum au solicitat administraţia companiei şi sindicatele de la Mintia şi cele ale minerilor din Valea Jiului.

La ora 12,00, câteva zeci de angajaţi din schimbul de noapte şi cei aflaţi în zi liberă continuau protestul în sala de comandă a termocentralei. Conform liderului sindical, este posibil ca protestul să fie suspendat dacă angajaţii vor primi un răspuns favorabil din partea Guvernului.

Mai multe articole despre:
Termocentrala Mintia