MENIU

O judecătoare condamnată pentru corupție și-a câștigat, în instanță, dreptul la pensia specială

Decizie surprinzătoare în cazul judecătoarei lui Dinel Staicu

O judecătoare condamnată la 4 ani și 4 luni pentru corupție și-a câștigat în instanță dreptul la pensie specială. Femeia a avut câștig de cauză în procesul împotriva Casei de Pensii, iar magistrații au obligat statul să îi acorde, pe lângă pensia de serviciu, și alte despăgubiri.

Fosta judecătoare Dumitrița Piciarca, de la Secția Penală a Curții de Apel București, a fost condamnată de ÎCCJ la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, pe motiv că a dispus anularea condamnării omului de afaceri Dinel Staicu. în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor.

În septembrie 2018, Piciarcă a dat în judecată casa de pensii și a câștigat dreptul la plata pensiei de serviciu, precum și plata diferenței între pensia de stat și cea specială, în perioada în care aceasta nu i-a fost plătită.

Sentința a rămas definitivă după respingerea apelului înaintat de către Casa de Pensii a sectorului 4. 

Instituția suspendase plata pensiei de serviciu in baza uni articol de lege care prevede că "Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 și 83^1 și de indemnizația prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care, chiar ulterior eliberării din funcție, au fost condamnați definitiv ori s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pentru o infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau o infracțiune în legătură cu acestea (...) Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condițiile legii."