MENIU

O figură marcantă a Revoluției din 1989 s-a stins din viață. Revoluționarul avea 80 de ani

Traian Orban, una dintre personalitățile emblematice ale Revoluției din 1989 și fost președinte al Memorialului Revoluției din Timișoara, s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.

Orban, care a jucat un rol crucial în păstrarea memoriei acelor evenimente cruciale din istoria României, a fost rănit în timpul revoluției, fiind împușcat în picior. 

Vestea decesului său a fost transmisă de Asociația Memorialul Revoluției, pe care a fondat-o în 1990 și a condus-o timp de trei decenii.

Mesaj de condoleanțe după moartea lui Traian Orban

Asociația a anunțat cu profundă tristețe trecerea în neființă a celui care a fost un adevărat simbol al luptei pentru libertate: „Cu adâncă durere în suflet anunțăm trecerea la cele veşnice a domnului Dr. Traian Orban, cel care a fost timp de 30 de ani preşedintele Memorialului Revoluţiei din 1989 din Timişoara”. Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu sunt invitați la Capela Memorialului Revoluției, începând de vineri, 13 septembrie, la ora 18:30. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, la ora 12:30, la Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Traian Orban s-a născut la Petroșani, la 20 februarie 1944. De profesie medic veterinar, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în 1983, fiind repartizat în județul Timiș. Evenimentele din Decembrie 1989 l-au găsit în satul Cadăr, unde lucra ca veterinar, dar imediat ce a auzit la Radio Europa Liberă despre protestele din Timișoara, a venit în oraș. Pe 17 decembrie 1989, a fost împușcat în picior în timpul manifestațiilor care au dus la căderea regimului comunist.

După Revoluție, Orban a fondat Asociația Memorialul Revoluției, dedicată păstrării și arhivării documentelor, imaginilor și mărturiilor legate de acele evenimente cruciale. Sub conducerea sa, Memorialul a devenit un centru important pentru comemorarea Revoluției și educarea noilor generații despre sacrificiile făcute pentru libertate.

În 2020, după 30 de ani de activitate intensă, Traian Orban s-a retras din funcția de președinte al Asociației, rămânând un simplu membru. Moartea sa marchează o pierdere imensă pentru cei care continuă să lupte pentru păstrarea memoriei Revoluției din 1989. Dumnezeu să-l odihnească în pace.