O femeie din Vâlcea a murit, după ce a fost înțepată de un bondar. Cât de PERICULOASE sunt astfel de înțepături
O femeie din Vâlcea a încetat din viață după ce a fost înțepată de un bondar și a intrat în șoc anafilactic, relatează realitateadevalcea.net.
O autospecială cu echipaj format din paramedici a intervenit pentru a ajuta femeia aflată în șoc anafilactic în comuna Gradiștea, sat Obislavu.
Femeia, în vârstă de 50 de ani, a fost înțepată de un bondar. Manevrele de resuscitare au avut rezultat negativ.
Înțepătura de bondar este uneori mai gravă decât înțepătura de albină. Este necesar să se aplice imediat comprese cu gheață, comprese cu lămâie și oțet, să se bea multă apă și să fie administrat un medicament antihistaminic și antibiotic.
Dacă înțepătura este la față sau la gât atunci țesuturile din aceste zone se umflă (esofag, laringe, tractul respirator, glande, buze, limbă) și apare riscul de sufocare și de șoc anafilactic.
Durerea este intensă, iar alte simptome sunt: edem, senzație de mâncărime severă, roșeață intensă, senzație de arsură, umflare accentuată.
În cazuri mai rare pot apărea și simptome precum greață, amețeală, vărsături, senzație de frig, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de vorbire, diaree, umflarea ganglionilor limfatici, hemoragie sub piele, frisoane, urticarie, crampe musculare, aritmie, tahicardie și altele.
Când cineva vede un bondar în apropiere este bine să evite mișcarea, să nu îl deranjeze sau fugărească pentru că se va simți amenințat și va ataca.
Atras de vegetație va sta un timp și apoi va pleca.
Cel mai bine este ca persoana să se îndepărteze ușor.