MENIU

O aeronavă trimisă de NATO a decolat cu 10 răniţi în Marea Britanie şi Norvegia

Pod aerian pentru salvarea răniţilor din clubul Colectiv. O aeronavă NATO a Aviaţiei Regale Britanice a decolat în această seară de pe aeroportul Otopeni cu zece pacienţi la bord. Avionul îi va transfera pe aceştia la spitale din Anglia şi Norvegia. Înainte de decolare, aeronava a fost verificată şi de secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE. Nouă pacienţi vor fi internaţi în spitalele din Marea Britanie şi unul în Norvegia, deşi pe lista iniţială a răniţilor care urmau să fie preluaţi de aeronava NATO se aflau 12 persoane, dintre care una trebuia să ajungă în Finlanda.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că operaţiunea a decurs bine, nu a fost niciun eveniment pe durata transportului pacienţilor cu ambulanţele şi îmbarcarea lor în avion. El a mai precizat că la bordul aeronavei sunt nouă medici specializaţi în medicina de urgenţă şi opt asistenţi.

....................................................................................................................................................................

Transferul răniţilor aflaţi în stare gravă a început încă de vineri şi va continua şi zilele următoare. Până acum Olanda, Belgia, Marea Britanie, Israel, Finlanda, Elveţia şi Ungaria sunt câteva dintre ţările care au acceptat să-i trateze pe răniți. Misiunile umanitare nu au fost lipsite de incidente.

Unul dintre pacienţii de la Spitalul de Arşi, un student la Politehnică ajuns în Olanda, urma să fie preluat doar de paramedici, adică personal cu o pregătire medicală minimă în domeniul resuscitării şi a primului ajutor.


Şi autorităţile din Franţa şi-au arătat disponibilitatea să preia pacienţi din România. Într-un comunicat al Ambasadei Franței s-a înfiinţat o linie de gardă a solidarității care este în legătură cu Centrul de criză și ajutor al Ministerului francez al Afacerilor Externe. Medicii francezi vor opera alături de chirurgii români iar pacienţii care pot fi transportaţi vor fi îmbarcaţi în aeronave.


Ieri, 18 pacienţi au fost transportaţi în străinătate cu aeronave echipate pentru transport medicalizat. Şi în România au fost incidente. Ambulanţele au fost întârziate minute bune cât personalul medical şi autospecialele au fost nevoite să facă filtrele de securitate.

......................................................................................................................................................

Zborul către Finlanda s-a anulat, pentru că medicii de la Elias au hotărât că starea pacienților internați la acest spital nu este atât de bună încât să poată fi transportați, informează Realitatea TV.

Mai mulţi pacienţi răniţi în incendiul din Clubul Colectiv urmau să fie transferaţi, duminică, în spitale din Marea Britanie şi Ungaria, cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării Naţionale. Ulterior, s-a stabilit că răniţii nu vor mai pleca în Anglia cu aeronavele MApN, iar transportul va fi asigurat de un aparat de tip MEDEVAC aparţinând forţelor NATO.

Sprijinul NATO vine la solicitarea autorităţilor române.

"Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede", a declarat Duşa, potrivit Mediafax.

Avionul NATO poate efecta deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare.

Numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate.

Sâmbătă dimineaţă, 16 răniţi în incendiul din clubul Colectiv au fost preluaţi cu două aeronave Spartan ale Ministerului Apărării, care au decolat de la Baza Militară de la Otopeni. Opt dintre pacienţi au fost transferaţi pentru tratament în trei spitale din Olanda, iar ceilalţi opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienţi transportaţi în Olanda au decedat, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam, a spus secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Mai multe articole despre:
incendiu NATO răniţi avion transfer colectiv