Nu vorbi despre șerpi în martie. 5 obiceiuri bizare românești. Sătenii încă le mai respectă
Sunt unele dintre cele mai puțin cunoscute obiceiuri, dar bătrânii încă le respectă în anumite regiuni din țară. Cele mai multe au rolul de a-i feri pe oameni de rele, conform credinței populare.
În anumite zone, oamenii se tem să rostească denumirea de ”șerpi” în luna martie, deoarece cred că cei care vorbesc despre aceste reptile urmează să le întâlnească atunci când merg să lucreze pământurile.
Bătrânii încă mai păstrează obiceiul de a pune apă sfințită, grâu, miere, lapte și bani în apa în care părinții fac prima baie a bebelușului. Se crede că, astfel, cel mic va fi frumos, bogat și onest.
În fiecare an, la 9 martie, în unele colțuri ale țării oamenii dau foc unei mici cantități de vegetație uscată şi afumă cu o cârpă casele și cimitirele. În credința populară, acest obicei ar avea rolul de a-i feri pe oameni de rele.
Un alt obicei, de data aceasta de înmormântare, spune să se pună sub sicriu o cană cu apă, care se sparge în momentul în care cel trecut în neființă este condus spre cimitir.
În unele zone, de lăsata secului tinerii aprind focuri mari pe dealuri și îi strigă pe cei necăsătoriți, pe bețivi și pe fetele leneșe.