Nu ignorați hipertensiunea arterială! Nu degeaba este numită "ucigașul tăcut"
Medicina naturistă este alternativa sănătoasă la o viață plină de chimicale, iar unele dintre acestea dau diverse forme de dependență de care se scapă foarte greu. Anumite afecțiuni grave nu pot fi lăsate exclusiv în seama ceaiurilor. O categorie sunt afecțiunile cardiovasculare.
Punem astăzi accent pe hipertensiunea arterială, numită și "Ucigasul tăcut". Netratată, hipertensiunea arterială poate duce la invaliditate și deces, sau la alte afecțiuni grave care ne vor transforma viața la o cursă cu obstacole pe care cu greu le vom putea traversa cu bine. Ignorata, hipertensiunea arterială duce la îngroșarea mușchiului cardiac, mărirea inimii și insuficiență cardiacă.
În multe cazuri, hipertensiunea nu are simptome, putând fi depistată doar la un control medical. Există însă semne ale prezenței acesteia pe care nu le punem în legătură cu creșterea tensiunii arteriale, deoarece nu avem educație medicală. Durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept și sângerările nazale ar trebui să ne dea de gândit, deoarece complicațiile sunt blocarea vaselor de sânge, insuficiența renală, cardiopatia ischiemică, infarctul și accidentul vascular.
Persoanele hipertensive, sedentarii, fumătorii, alcoolicii, cei cu valori crescute ale colesterolului rău sau predispozitie genetică sunt cele mai expuse. Există o mare varietate de plante care ajută la scăderea tensiunii arteriale, precum păducelul, vâscul, usturoiul, talpa gâștei și lavanda, dar tratamentul trebuie făcut un timp îndelungat și trebuie combinat cu o dietă severă din care trebuie excluse prăjelile, zaharurile, sarea. În plus, mișcorarea cantității de grăsime abdominală are un impact semnificativ. Ele, însă, nu sunt suficiente. Tot mai mulți cardiologi apelează la tratament alopat dublat de cel naturist, însă diferite forme de hipertensiune, precum cea care oscileaza intre niveluri mici foarte mici și niveluri ridicate foarte mari sunt extrem de periculoase.
Nu vă bazați pe faptul că sunteți o persoană care nu acuză nicio slăbiciune! Puteți avea în istoricul familiei persoane cu hipertensiune arterială de care nu ați avut cunoștință, iar predispozitia genetică este importantă în această afecțiune. Măsurați-vă tensiunea de câte ori aveți ocazia, evitaţi căldura și efortul fizic extrem, atenție la mezeluri și conserve, înlocuiți sarea albă cu cea medicinală, învățați să nu vă lăsați doborâți de stres, reduceți alcoolul și fumatul! Și nu în ultimul rând, nu vă tratați singuri, cu ajutorul internetului! Facultatea de Medicina dureaza 6 ani, iar rezidentiatul in cardiologie - alti 5.