Nu consumați alimente fără gluten decât dacă vă cere medicul! Iată de ce
Nu de putine ori, oamenii exclud glutenul din dietă fara sa fie necesar, cel mai adesea din ignoranta, confundand alimentele care contin aceasta proteina vegetala cu carbohidratii.
Iar asta, in conditiile in care unele produse fara gluten contin mai multi carbohidrati decat cele obisnuite. Glutenul trebuie eliminat doar de persoanele diagnosticate cu boala celiacă. De asemenea, trebuie evitat de catre cei cu sensibilitate non-celiaca la gluten, care se manifesta prin dureri de cap, balonare, crampe şi diaree.
Motivul principal pentru care piata a fost invadata de produse fara gluten este descoperirea enteropatiei glucenice, o boală autoimuna care se manifesta prin imposibilitatea intestinului subtire de a-l procesa. In acest caz, proteina vegetala care se gaseste in grau, orz si secara este receptată de organism ca fiind un invadator, la care se raspunde imun. Produsele fără gluten nu numai ca sunt mai scumpe, dar sunt si mai calorice, din cauza zaharurilor adaugate pentru aromă. Unii cred ca alimentele care contin gluten ar fi daunatoare, iar replicile lor fara aceasta proteina ar fi mai sanatoase, indicate pentru cura de slabire, deşi nu exista dovezi stiintifice.
Dimpotrivă, glutenul aduce multe beneficii, deoarece este bogat in vitamine, minerale si fibre, care ajuta la mentinerea starii de sanatate si a unei greutati corporale optime. Este adevarat ca prin excluderea alimentelor care contim gluten se poate observa o scadere in greutate. Dar acest fapt trebuie pus pe seama renuntarii totodata la carbohidrati in aceeasi dieta si axarea pe fructe şi legume. In alte situatii este posibila chiar ingrasarea, atunci cand produsele cu gluten sunt inlocuite cu varianta lor fara aceasta proteina.
In fine, o cercetare efectuata pe copii diagnosticati cu boala celiaca releva o legatura clara intre consumul de alimente fara gluten si fenomenul ingrasarii. Lipsa acestei proteine conduce la cresterea nivelului grelinei din organism, un hormon care stimuleaza apetitul alimentar si in acelas timp duce la scaderea nivelului de leptina, hormon inhibitor al senzatiei de satietate. Adăugaţi că persoanele care consuma cereale zilnic, adică gluten, riscă mai puţin să se îmbolnăvească de diabet de tip II, diferite afectiuni cardiovasculare si chiar de cancer.
Asadar, renuntati la alimentele care contin gluten doar dacă vă indică medicul.