MENIU

O nouă rundă de NEGOCIERI între Rusia și Ucraina: ce așteptări există și de ce a trecut Putin la planul B?

Negocieri Rusia-Ucraina - imagine de arhivă

Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. După aproape o lună de bombardamente, fără ca armata rușilor să controleze teritorii importante, Vladimir Putin trece la planul B: vrea să rămână doar cu partea de SUD-EST a Ucrainei. Asta în timp ce delegațiile celor două țări aflate în conflict se pregătesc să poarte noi discuții pentru pace. Se așteaptă și reacția rușilor după ce ucrainenii au respins ultimatumul impus de a preda Mariupol.

Sunt discuții din presă internațională care apar la oficiali americani, ce au acces la informațiile legate de securitate. 
 
Potrivit acestor discuții, după o lună în care nu a avut practic niciun rezultat concret, Vladimir Putin trece la planul B: acela de a controla zona de sud-est a Ucrainei, cu condiția teritorille Luhansk și Donetsk rămână  independente
 
Așa s-ar putea explica faptul că liderul de la Kremlin atacă acum alte orașe pentru a forță mâna autorităților de la Kiev și a-și pune, astfel, planul în aplicare. El verea, de fapt,  creeze un coridor terestru pentru a ajunge 
către Crimeea, republică autonomă din cadrul Ucrainei. 
 
De altfel, în discursul halucinat din 18 martie, de pe cel mai mare stadion din Moscova, Putin afirma, în fața a aproximativ 200.000 de oameni, că Peninsula Crimeea "trebuia scoasă din starea umilitoare în care se află".
 
Cât privește negocierile de astăzi, informațiile sunt pentru moment extrem de puține. Într-un interviu acordat duminiciă CNN, președintele Volodimir Zelenski afirma că este gata să negocieze cu Vladimir Putin, însă dacă aceste negocieri vor eșua suntem în pragul celui de-al Treilea Război Mondial.
 
Tot într-un interviu, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Rusia și Ucraina se apropie de un acord pe subiecte "critice". Oficialul turc a mai spus că există speranţe pentru o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute în negocierile de până acum, informează Reuters.
 
Până în prezent au avut loc două runde de negocieri în format online și alte trei în format fizic în Belarus (două) și în Turcia, la Antalya (una). 
Mai multe articole despre: