Nou scandal cu sezonierii din industria cărnii în Germania. MAE, anunț despre implicarea cetățenilor români
Industria cărnii este din nou în atenţia anchetatorilor germani. Peste 800 de poliţişti au controlat birouri şi locuinţe din mai multe landuri federale după ce au apărut informații potrivit cărora mai multe persoane care ar fi intermediat forţă de muncă din Ucraina au folosit acte de identitate românești contrafăcute, potrivit Deutsche Welle. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că NU sunt implicați cetățeni români în această anchetă.
Aproximativ 800 de poliţişti au participat la o operațiune care a vizat în principal companii din landurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară. Raiduri au avut loc și la Berlin, în Saxonia şi Renania de Nord-Westfalia. Au fost percheziționate peste 40 de clădiri rezidenţiale şi de birouri, asupra firmelor care își desfășoară activitatea la aceste sedii, scrie stiridiaspora.ro. Presa germană a relatat că au fost aduși muncitori din Estul Europei în Germania cu documente false, care atestau că sunt studenți.
MAE precizează că Ambasada României la Berlin s-a autosesizat ca urmare a relatărilor din mass-media germană și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile germane pentru obținerea unor informații privind eventuala existență a unor cetățeni români printre persoanele vizate în cadrul anchetei. Potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile germane au comunicat că în anchetă nu sunt implicați cetățeni români, nici în calitate de victime, nici în calitate de suspecți, mai transmite MAE.
În ancheta care vizează sezonierii „studenți” aduși ilegal în Germania, principalele acuzații sunt de contrabandă, trafic de persoane şi falsificare de documente. Personalul ar fi fost angajat la firme din industria cărnii, pe baza unor acte falsificate.
Ilegalităţile au debutat încă din luna aprilie, în plină pandemie de coronavirus.
Poliţiştii au verificat sediile a două firme, iar până în acest moment au fost confiscate bunuri în valoare de 1,5 milioane de euro, aparţinând firmelor şi persoanelor implicate în aceste acţiuni de contrabandă, potrivit Deutsche Welle.
Unul din principalele oraşe controlate este Weissenfels, unde se află un mare centru de sacrificare şi prelucrare a cărnii din cadrul concernului Tönnies (Toennies). Până în acest moment nu a fost confirmată însă informația vehiculată în mass-media germană că ar fi vorba de companii din cadrul celui mai mare grup internațional din industria cărnii.
Care a fost schema infracțiunilor? Sezonieri „studenți”, angajați ca PFA în industria cărnii
Companiile au reuşit să aducă în Germania forţă de muncă din Ucraina, pentru a lucra mai ales în abatoare. Mai mulți lucrători au ajuns în Germania pe baza unor documente false, care le confereau statutul de student. Astfel au putut obține dreptul la muncă. Intermediarii se ocupau de transport şi cazare și de înregistrarea – cu un statut fals – la primăriile locale. Pentru toate aceste servicii, intermediarii îşi opreau cotă o parte din veniturile pe care oamenii le primeau de la firmele de sacrificare şi prelucrare a cărnii, relatează aceeași publicație germană.
Din informaţiile deţinute până în acest moment, în acest caz, este vorba doar de firme de intermediere, şi nu de subcontractori.
Astfel, sezonierii ajungeau cu un alt statut în Germania şi erau apoi angajaţi pe cont propriu, ca forţă de muncă temporară în industria cărnii. Persoanele ajunse în Germania în acest fel riscă în prezent să fie expulzate şi să îşi piardă dreptul la liberă circulaţie, în urma angajării ilegale.
Modelul identificat de polițiști în acest caz : oamenii erau aduşi în Germania pe baza unui statut fals, de student, în condiţiile restricţiilor de circulaţie impuse de pandemie, şi erau angajaţi ca persoane fizice autorizate.
Au fost identificate 20 de persoane la Weissenfels, care au putut lucra pe baza unei legitimaţii de student. Acestea au primit legitimaţii falsificate de student, care atestau că ar studia la universităţile din Germania, relatează Deutsche Welle.
În același timp, Poliţia federală a anunţat că cel puţin 10 persoane (opt bărbaţi şi două femei) cu vârste cuprinse între 41 şi 56 de ani sunt anchetate în acest caz de trafic de persoane şi fals.
Potrivit informațiilor jurnaliştilor germani, persoanele intrate ilegal în Germania ar fi fost angajate și la companii care fac parte din concernul Tönnies (Toennies). Acest lucru este respins însă de reprezentanții oficiali ai companiei. Purtătorul de cuvânt al companiei deţinute de miliardarul Clemens Tönnies, Dr. Andre Viehlstädte, a declarat că: „La sediul nostru din Weissenfels nu a avut loc până acum niciun control şi nici la celelalte centre Tönnies”.
În urmă cu câteva luni au fost semnalate mai multe cazuri de îmbolnăvire COVID la sezonierii români din Germania, cele mai multe la abatoare din concernul Toennies, dar și la fabrici din Marea Britanie sau Franța.
După plecarea sezonierilor români în Germania, în plină pandemie, în luna aprilie, din mai până în iunie, peste 1.500 de români s-au infectat cu noul coronavirus în abatoarele companiei germane Toennies, care s-a aflat în centrul unui imens scandal din cauza COVID și a condițiilor de cazare pentru sezonierii est-europeni. Mai multe abatoare deținute de companie au devenit focare COVID.
Focarele de COVID-19 din fabricile Toennies izbucnite încă din luna aprilie în cazul sezonierilor ajunși în Germania au arătat neregulile angajării acestora. Cei mai mulţi aveau contracte cu firme subcontractoare, astfel că responsabilitatea şi obligaţiile marilor concerne germane erau foarte mici. În urma scandalului au fost luate măsuri de Guvernul român, dar și de autoritățile germane. Măsurile luate în legătură cu neregulile angajărilor, ale condițiilor de cazare și plată a lucrătorilor au determinat schimbări din toamna acestui an în regimul angajărilor: contracte full-time și spații de cazare decente, oferite de angajatorii germani. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a verificat angajările sezonierilor români și s-a deplasat și în Germania pentru a vedea condițiile de cazare a acestora. Apoi, ministrul federal al Muncii, Hubertus Heil, a prezentat un proiect de lege pentru a schimba condiţiile de lucru în acest sector. Cea mai importantă modificare prevăzută de proiectul legislativ vizează eliminarea subcontractorilor de la începutul anului viitor - 1 ianuarie 2021.