MENIU

Noi tensiuni la granița României. RUSIA amenință Moldova: Lavrov anunță că e următoarea pe listă, după invadarea Ucrainei

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe

Rusia continuă cu amenințările la adresa Republicii Moldova. Ministrul rus de externe - Serghei Lavrov a lansat un mesaj clar în care dă de înțeles că Republica Moldova este în vizorul Kremlinului. Rusia încearcă destabilizarea regimului de la Chișinău, acum prin lansarea de scenarii legate de regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, în apropierea graniței cu România.

Serghei Lavrov le-a dat de înțeles moldovenilor că țara lor este următoarea pe listă, după invadarea Ucrainei, într-un discurs susținut miercuri. Șeful diplomației ruse susține că Chișinăul „nu-și dorește un dialog direct cu Tiraspolul” și „mizează pe o soluționare nediplomatică a conflictului”.

Lavrov a promis și că „va face totul pentru a proteja populația rusofonă din Moldova și Transnistria”.

„Să nu uităm că în Moldova, pe lângă Transnistria, mai este și Găgăuzia, care la fel își dorește un statut separat.

Găgăuzia are deja elemente ale unui statut aparte.

Consider că autoritățile moldovenești vor acționa corect, dacă vor renunța la jocurile geopolitice pe care le impun occidentul și se vor gândi la interesele cetățenilor, care locuiesc acolo cot la cot”, a declarat Lavrov.

În același timp, președintele Republicii Moldova - Maia Sandu, a spus, din nou, că regimul de la Chișinău dorește rezolvarea „pe cale pașnică” a conflictului din Transnistria, regiunea separatistă prorusă și că va merge și în Găgăuzia pentru a discuta cu oamenii de acolo care protestează.

Precizările vin în urma înmulțirii provocărilor pe care lansează Rusia de când a invadat Ucraina. Maia Sandu a amintit de interesul Rusiei în regiunea autonomă din sud-vestul Republicii Moldova și a anunțat că va merge la Comrat. În ultima săptămână, mai mulți lideri proruși au lansat scenariul propagat de Moscova despre amenințarea României la adresa Chișinăului.

Găgăuzia a anunțat săptămâna trecută că ”va cere ajutorul Rusiei și Turciei de teamă că Republica Moldova va fi cucerită de România”.

O să merg și o să discut cu ei. (...) Sunt oameni care merg la protest pentru că nu sunt de acord cu anumite lucruri, pentru că sunt supărați pe creșterea prețurilor și asta este firesc. Dar sunt anumite intenții, anumite personaje care, din păcate, fac jocul altor state, în cazul dat, al Federației Ruse. Și asta deja este mai complicat, pentru că noi trăim în Republica Moldova, indiferent dacă suntem în Găgăuzia, dacă suntem la Chișinău, la Bălți sau la Ungheni, și toată lumea trebuie să respecte această țară, și toată lumea trebuie să respecte legile acestei țări, nu să promoveze interesele unui stat străin în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Și aici trebuie să fim foarte atenți, să ne amintim că asta este țara noastră și trebuie să fim patrioții acestei țări”, a declarat Maia Sandu, miercuri, la postul de radio Vocea Basarabiei

„Am zis de mii ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, deci riscurile nu sunt de la Chișinău, nu Chișinăul a atacat o țară vecină, ci Rusia.  În momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra. (...) Moldova respectă neutralitatea. Să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova. Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea, Constituția noastră nu ne interzice să avem Armată Națională. (...) RM e o țară pașnică și va rămâne în continuare. Noi nu vom ataca pe nimeni”, a spus Maia Sandu, la Vocea Basarabiei, potrivit Unimedia.info, după noua solicitare de dialog de la Tiraspol.