MENIU

Noi stenograme - bombă în scandalul azilelor groazei. Bătrânii erau ascunși la controale, cu indicații de la șeful agenției de stat

Noi stenograme - bombă în scandalul azilelor groazei

Ies la iveală detalii șocante în scandalul azilelor groazei. La Brăila, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială este cel ce îi învăța pe șefii căminelor private cum să mute bătrânii și persoanele cu dizabilități în alte centre chiar înaintea controalelor.

Scandalul azilelor groazei este departe de a se termina, iar în fiecare zi apar noi și noi detalii despre tratamentele inumane la care erau supuși bătrânii. De această dată, noi informații apar din județul Brăila.

Totul s-ar fi întâmplat încă din anul 2017, potrivit informațiilor din spațiul public, atunci când director la AJPIS era Adrian Ritzinger. Procurorii DNA au deschis inclusiv o anchetă penală. Realitatea PLUS a cerut un punct de vedere de la AJPIS Brăila și Ministerul Muncii însă nu am primit încă un răspuns. 

„Director ONG: Ei, m-a sunat dimineață de la 6 jumate …
Ritzinger: Așa. Și?
Director ONG: Că… a fost făcută o sesizare la minister (n.r. Muncii) și o să vină o echipă acolo, ori azi, ori luni. Și să… ia beneficiarii ăia, care i-am dus la…
Ritzinger: Au!
Director ONG: Da. Și am sunat-o pe Aura dimineața…
Ritzinger: Așa…
Director ONG: Să facă la un fel să se ducă și să-i aducă de-acolo…
Ritzinger: Păi să-l ia pe…
Director ONG: Da!
Ritzinger: Și ce să facă cu ei?
Director ONG: Poftim?
Ritzinger: Ce să facă cu ei?
Director ONG: Cum ce să facă cu ei? Să-i ducă înapoi la… în centrele de unde i-a luat!”

Sunt discuțiile halucinante între fostul șef AJPIS Brăila, Adrian Ritzinger și Aura Udrea, directorul unui centru de bătrâni din Brăila care arată că autoritățile știau încă din anul 2017 că în azilele din țară sunt nereguli, iar bătrânii nu sunt tratați corespunzător.

Dialog halucinant între patronul azilelor groazei și monitorii CRJ: " Ieșiți afară!"

Potrivit informațiilor din spațiul public, în anul 2017 Aura Udrea, șefa clădirii în care funcționa căminul de bătrâni s-a aflat în centrul unor anchete penale. Procurorii au percheziționat la acea vreme mai multe azile și centre sociale deținute de către Asociația Aura 2010, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a deschis două dosare penale pe care le-a redirecționat către procurorii DNA. Aura Udrea și Adrian Ritzinger au fost audiați, iar acuzaţiile vizau obţinerea ilegală de subvenţii de la stat, prin folosirea de documente false.

„Director ONG: Aha! (…) Eu voiam să te… mă sfătuiesc cu tine, că dacă Doamne ferește, e… îi găsește pe ăia acolo, ce putem să pățim?
Ritzinger: Vai de capul tău! Fără licență, fără nimic, fără… Nu știu ce să vă spun… în principiu închide centrul ăla, adică… da.
Director ONG: Da.
Ritzinger: Ți-l închide. Dar nu e bine.”

Potrivit presei locale, Asociația Aura 2010 a primit sume uriașe de bani de la statul român chiar prin semnătura directorului AJPIS. După ce a fost audiat în 2017, Ritzinger a rămas bine-mersi în fruntea instituției, de unde a plecat abia în vara lui 2020.

În urma controalelor cerute de premierul Marcel Ciolacu, a fost găsit un singur centru privat care funcționa fără licență și autorizație de funcționare.

Scandalul azilelor groazei ia o nouă turnură. Rudele bolnavilor cer soluții: "Unde îi duc? S-a pus problema asta la Guvern?" - Protest masiv

Mai multe articole despre:
azilelor groazei azile batranani camin batrani