MENIU

CE, noi propuneri pentru pașapoarte și buletine digitale. Cum vom călători în viitor, sub supravegherea Big Brother

Noi propuneri pentru digitizarea cărților de identitate și a pașapoartelor, prezentate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a prezentat marţi mai multe propuneri pentru digitalizarea paşapoartelor şi a cărţilor de identitate, cu obiectivul de a face mai uşoare şi rapide controalele la frontierele externe.

Versiunile digitale ale acestor documente, pe care cetăţenii le vor putea solicita şi utiliza în mod voluntar, vor fi destinate celor care călătoresc către şi dinspre spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, au prezentat propunerile la o conferinţă de presă.

Documentele în versiune digitală urmăresc să accelereze controalele la frontieră şi să asigure o călătorie mai fluidă, menţinând în acelaşi timp un nivel ridicat de securitate şi asigurând controlul fiecărui călător, a menţionat într-un comunicat Comisia Europeană.

Aceasta propune în special un cadru comun pentru utilizarea documentelor digitale de călătorie şi o nouă "aplicaţie digitală de călătorie a UE" care să le permită călătorilor să creeze şi să stocheze astfel de documente.

Victor Negrescu, despre așteptările pe care le avem de la Consiliul JAI din 10 octombrie în privința aderării la Schengen

Documentele digitale de călătorie vor fi o versiune digitală a datelor stocate în paşapoarte şi cărţi de identitate. Aceste date vor include informaţiile conţinute în cipul paşaportului sau al cărţii de identitate, precum şi imaginea facială a titularului, dar nu şi amprenta digitală.

Un document de călătorie digital va putea fi stocat pe un telefon mobil. Solicitarea sau utilizarea versiunii digitale a documentelor de identitate vor fi voluntare. Statele UE vor fi astfel obligate să elibereze un paşaport digital persoanelor care solicită un astfel de document.

Această versiune digitală a paşaportului va putea fi stocată de asemenea într-un portofel digital european sau într-un document de călătorie pe care Comisia Europeană intenţionează să le dezvolte mai târziu.

Deşi acest nou document digital nu va elimina complet paşaportul fizic, va face controalele la frontieră mai uşoare şi mai rapide şi le va permite agenţilor responsabili să se concentreze asupra altor verificări suplimentare care trebuie efectuate. Cartea de identitate digitală va fi emisă de asemenea pe o bază voluntară.

Dacă Consiliul UE (statele membre ale UE) şi Parlamentul European aprobă propunerile Comisiei, va fi dezvoltată aplicaţia "EU Digital Travel" şi vor fi elaborate standardele tehnice necesare.

Aplicaţia va fi disponibilă pentru toţi cetăţenii UE şi din afara UE care deţin un paşaport biometric sau deţinătorilor unei cărţi de identitate a unui stat membru ale UE şi care călătoresc spre sau dinspre spaţiul Schengen.

Donald Trump vrea să transforme Fâșia Gaza într-un paradis pentru bogați: „Are cea mai bună locație din Orientul Mijlociu”