MENIU

Noi ipoteze despre boala misterioasă care se transmite pe calea vântului

<p>Cum &icirc;ţi dai seama că ai o infecţie &icirc;n organism. Nu ignora aceste simptome!</p>

Un nou studiu a descoperit că boala Kawasaki, ce îmbolnăveşte anual 12.000 de copii în Japonia şi care se întâlneşte şi în alte ţări (precum SUA şi Coreea de Sud), atinge gradul maxim de mortalitate atunci când vântul bate dinspre nord-estul Chinei.

Descoperirea sugerează că boala ar putea fi provocată de o toxină din acea regiune ce este purtată pe calea aerului, însă nu este clar despre ce toxină este vorba, scrie descopera.ro.

Boala Kawasaki afectează de obicei copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani. Printre simptomele tipice se numără febra, iritaţii roşii şi, uneori, decojirea palmelor şi a labelor picioarelor. Boala poate fi tratată cu anticorpi, însă netratată poate duce la inflamarea arterelor coronariene, provocând uneori anevrisme ce pot duce la sângerări interne şi la atacuri de cord. Unii cercetători cred că Kawasaki este o infecţie, însă nu au identificat vreodată microbul responsabil; alţii cred că este o reacţie imună la o toxină neidentificată.

Într-un studiu mai vechi, Xavier Rodó, un specialist în matematica ecologiei, a sugerat alături de colegii săi de la Institutul Catalan pentru Ştiinţele Climatului din Barcelona că anotimpurile în care se înregistrează un număr mare de cazuri de Kawasaki în SUA şi Japonia coincid cu momentele în care vântul bate dinspre Asia Centrală. În noul studiu, cercetătorii au aprofundat această idee.

Cercetătorii au analizat datele medicale din 1970 până în 2010 în toate cele 47 de diviziuni administrative ale Japoniei. Ei au studiat zilele în care au fost identificate cele mai multe cazuri în Tokyo şi în celelate oraşe majore, folosind un model computerizat al fluxului de aer pentru a vedea de unde a venit aerul în zilele precedente. Deoarece nu se cunoaşte care este perioada de incubaţie a bolii Kawasaki, cercetătorii au analizat mai multe perioade de timp.

În zilele în care s-au îmbolnăvit cel mai mare număr de copii, aerul care ajunsese în oraşe petrecuse o perioadă mare de timp în aceeaşi regiune din nord-estul Chinei, de regulă cu 2 zile înainte să ajungă în Japonia şi cu 2,5 zile înainte ca simptomele să se manifeste în rândul copiilor. Concluziile sunt publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetătorii afirmă că această descoperire sugerează că boala este purtată de către vânt şi că are o perioadă de incubaţie de doar jumătate de zi.

Citeşte mai mult pe descopera.ro.

Mai multe articole despre:
boală boala vânt Boala Kawasaki