MENIU

Noi amănunte despre starea bebelușilor din Argeș. Medici din UE vin la spitalul ”Marie Curie”

Starea de sănătate a doi dintre copiii internați la spitalul ”Marie Curie” din București este din ce în ce mai bună, însă, după ce vor fi externați, părinții vor fi nevoiți să urmărească foate atent evoluția lor acasă, pentru cel puțin un an de zile, a menționat șeful secției de Nefrologie din această unitate medicală. 

UPDATE 13:30 ”ECDC-ul (European Centre for Disease Prevention and Control, n.r.) este o structura care lucreaza cu 28 de state membre, ori total informal, ori oificial. Acolo exista un departament pentru boli care se pot transmite prin apa si alimente. Discutiile cu noi se fac inclusiv telefonic. Avem fiecare dintre noi numere de apel la orice ora din zi pentru a discuta, daca sunt probleme,  daca se considera ca este o probelma neobosnuita. Atunci cand constata ca se observa ceva in oricare dintre statele membre, sunt disponibili. Cererea oficiala a fost facuta luni. Este bine sa vina si ca continuam ancheta epidemiologica”, au declarat reprezentanți ai Institutuilui National de Sanatate Publica. 

UPDATE 13:00 Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat că, joi, o echipă formată din medici din mai multe state europene urmează să vină la spitalul ”Marie Curie” din București, pentru a ajuta în cazul bebelușilor din Argeș care suferă de sindrom hemolitic uremic. ”Expertii internationali vor veni astazi in jurul orei 15:30 pentru a ne oferi sprijin in ancheta cazurilor de imbolnavire”, a spus ministrul.

”Doi copii sunt fara dializa peritoneala, in stare din ce in ce mai bună de la o zi la alta. Momentul extrernarii este foarte important, dar se leaga de felul in care parintii au inteles cum sa urmareasca aceasta boala acasa.

Se mai leagă de curajul pe care il au parintii de a-si ingriji copiii acasa. Noi pregatim terenul ca sa existe o complianta intre echipa medicala si parinti. Aceasta este o boală care va fi urmărita mult timp de acum incolo. Pentru unii un an, pentru altii si mai mult”, a declarat, joi, dr. Mihaela Bălgrădean, șeful secției Nefrologie de la spitalul ”Marie Curie” din București. 

Medicul a mai precizat ca nu există o legătură între rotavirus și boala cu care au fost diagnosticați copiii.  

Despre motivul pentru care bebelușii s-au infectat cu acel virus, medicul spune că ”este greu sa folosim cuvantul 'mizerie'. Lucrurile acestea s-ar traduce prin faptul ca oamenii sunt ocupati si lucrurile de ingiena scapa atentiei. Regulile impuse se leaga de alimentatie”, a mai menționat medicul.

Peste 40 de copii sunt internaţi la spitalele din Argeş cu scaune diareice din motive rămase necunoscute. Alţi opt copii cu sindrom hemolitic uremic sunt internaţi la Spitalul Marie Curie. Între timp, după mai bine de două săptămâni de întrebări şi moartea a trei bebeluşi, autorităţile au recunoscut oficial că managerul Spitalului din Piteşti a greşit.

La Spitalul de Pediatrie Pitesti sunt internați 33 de copii, 11 dintre acestia prezentându-se în ultimele două zile. De asemenea, alti cinci copii sunt internati la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, trei la Spitalul Municipal Curtea de Arges si unul este internat la Spitalul Orasenesc Costesti. Directia de Sanatate Publica Arges precizeaza ca doi copii cu rotavirus au fost transferati in ultimele 24 de ore la spitalele "Victor Babes" si "Matei Bals", din Capitala.

Probele de lapte recoltate din locuintele copiilor din Stefanesti si Pitesti corespund standardelor in vigoare, iar cele de sterilitate recoltate de la Spitalul de Pediatrie Pitesti sunt sterile, potrivit sursei citate.