MENIU

Nicușor Dan, în vizorul DNA și al lui Kovesi. Achiziția celor 100 de tramvaie, dedicație specială, pe bani europeni

Nicușor Dan, probleme după achiziția tramvaielor de la Astra Arad / Foto: Inquam Photos

Achiziția celor 100 de tramvaie pentru București, de la Astra Arad, a intrat în colimatorul DNA, dar și al Parchetului European, fiindcă vorbim de bani din fonduri UE. 

Rezultatul licitației a fost întors de către o grupare din spatele actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan. 

Care a depus eforturi susținute pentru a sprijini consorțiul format din compania astra Vagoane Arad și compania chineză de stat CRRC Qindao Sinfang.

Afacerea tramvaiul. Caiet de sarcini plin de nereguli

Afacerea tramvaielor în valoare de 843 milioane lei din fonduri europene atribuită de Nicușor Dan în primul său mandat unui consorțiu româno-chinez a fost luată la ochi atât de procurorii DNA dar și de cei ai Parchetului European, scrie newsweek.ro.

Legăturile lui Nicușor Dan cu omul lui Coldea. Cine sunt rechinii imobiliari din jurul actualului primar general?

11 mai 2021. Nicușor Dan semna, după luni de tergiversare, cel mai mare contract de achiziții publice atribuit vreodată de Primăria Capitalei: 100 de tramvaie pentru 843 milioane lei din fonduri europene prin Programul Operațional Regional. 

29 Februarie 2024. Este livrat tramvaiul cu numărul 80. 

Procedura a fost însoțită de numeroase controverse venite din lupta la baionetă dintre doi competitori și susținătorii acestora.

Compania turcească Durmazlar Makina pentru care s-a luptat Gabriela Vrânceanu Firea și consorțiul româno-chinezesc și consorțiul Astra Vagoane Arad- CRRC Qindao Sinfang pentru care a tras puternic actualul primar, Nicușor Dan.

Firea a atribuit contractul turcilor în noiembrie 2019 iar consorțiul româno-chinez l-a întors, o lună mai târziu, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). 

Neregulile ulterioare au dus la depunerea unor sesizări către procurori din partea celor care au fost forțați să semneze recepția tramvaielor cu nerespectarea prevederilor din Caietul de Sarcini. 

Principalele două probleme reclamate în sesizarea la DNA se referă la neconcordanțe flagrante dintre prevederile Caietului de Sarcini și produsele livrate. 

Mai exact este vorba de faptul că pe tramvaie s-a montat un motor cu o putere mai mica de 100 kW față de 120 cât era trecut în Caietul de Sarcini. 

Document-bombă la Realitatea Plus. Poliția cercetează din 2023 presupusa colaborare a lui Nicușor Dan cu Securitatea

Primăria Municipiului București a suferit inclusiv o corecție financiară de 10% din valoarea acestui contract, adică 84 milioane lei, chiar din cauza acestei probleme cu motorul mai mic. 

Nicușor Dan a susținut ulterior că a câștigat acest diferend cu Ministerul Fondurilor Europene. 

În plus, Primăria lui Nicușor Dan a mai cheltuit 14 milioane lei numai pentru redimensionarea peroanele stațiilor de pe linia 41 din București pentru ca tramvaiele produse de consorțiul româno-chinez să încapă pe acestea. 

Fără ca aceste costuri să fi fost prinse în Caietul de Sarcini initial al licitației. Având în vedere că tramvaiele achiziționate au fost incluse și pe alte linii, costurile cu ajustarea peroanelor depășesc cu mult valoarea anunțată deja. 

Aceste două neconformități i-au determinat pe unii membri din comisia de recepție a celor 100 de tramvaie constituită la nivelul Societății de Transport București (STB) să aibă dubii legate de legalitatea recepției tramvaielor.

Mâna lui Coldea a ajuns și la licitațiile STB

Gruparea care susține tacit achiziția de tramvaie de către Primăria Municipiului București este extrem de diversă și eterogenă. 

Din aceasta face parte Valer Blidar patronul companiei Astra Vagoane Arad, deputatatul PNL, Cristina Trăilă, avocatul companiei chineze CRRC- Qingdao Sifang Co. Ltd, soția avocatului Doru Trăilă din dosarul Coldea-Dumbravă și Gheorghe Falcă, eurodeputat PNL. 

Relația dintre Nicușor Dan și Florian Coldea. Construcția generalului a capturat Bucureștiul

Valer Blidar a participat tot împreună cu compania chineză CRRC la o altă megalicitație la Autoritatea Feroviară Română (AFER): achiziția de 20-40 de trenuri pentru o valoare de 1,31-3,71 miliarde lei. Pe care reușiseră să o întoarcă tot la CNSC dar care a fost, în cele din urmă, anulată. 

Pentru a câștiga și licitația de la București dar și pe cealaltă avea nevoie de suportul unor oameni din sistem. 

Unul dintre aceștia este Adrian Criț, fost director, până de curând, al STB și căruia Banca Comercială Feroviară deținută de Blidar i-a acordat un credit preferențial. 

Astra Vagoane Călători, drept la replică

Atribuirea contractului s-a realizat în urma anulăriiîn data de 11.12.2019 a rezultatului initial al procedurii de atribuire de către Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor, a cărui decizie a fost confirmată de către Curtea de Apel București în data de 24.06.2020. 

Astfel, nu a existat  vreo sustinere ascunsă sau ocultă a societăfti Astra Vagoane Călători, câștigarea  licitației fiind consecinfa recunoașterii în justiție a drepturilor sale. Dimpotrivă, reprezentanfii autorității contractante s-au opus constant atribuirii contractului către fabricantul român, până când instanta de judecată a obligat autoritatea cu titlu definitiv  să procedeze la reevaluarea și, respectiv, excluderea ofertei societatii Durmazlar, favorizată nelegal de comisia de evaluare. Motorul montat pe tramvaiele furnizate de  Astra Vagoane Călători îndeplinește cerințele caietului de sarcini, regimul de putere putândfi calibrat până la 150kW. Tramvaiele respectă cerinfele dimensionale impuse de caietul de sarcini și asumate de furnizor prin propunerea sa tehnică, ajustarea  peroanelor fiind consecința unei planificări defectuoase a autorității contractante, care atunci când a slabilit specifica(ii/e tehnice ale tramvaielor nu le-a corelat cu cele ale  peroanelor stafiilor,

Pentru a proceda în acest sens, vă rugăm să aveți în vedere următoarele:

1. Desfășurarea procedurii de atribuire

Astra Vagoane Călători a participat, în asociere cu societatea de naționalitate chineză CRRC Qingdao Sifang co Ltd, („Asocierea") la procedura de atribuire a contractului de fumizare a 100 de tramvaie publicată de către Municipiul București în Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin anunțul de paflicipare nr. CIN 1007214/11.12,2018.

Valoarea estimată a contractului propus spre atribuire a fost de 845.687.394,00 RON (fără TVA), iar  operatorii economici interesați au avut termen de depunere a ofertelor până la data de 15 martie  2019. Ofełtele urmau să aibă o valabilitate de 5 luni, respectiv până la data de 15 august 2019,
 
In cadrul procedurii, au fost depuse două oferte: oferta Asocierii Astra — CRRC și cea a societății  Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret AS (denumită în continuare „Durmazlar”).
 
Ulterior finalizării procedurii de evaluare a ofertelor, autoritatea contractată a stabilit că oferta  Asocierii este admisibilă, fiind clasată pe locul 2 cu un punctaj de 95,75 puncte, iar ofeffa Durmazlar a fost declarată câștigătoare, obținând un punctaj de 99,61 puncte.

2. Acțiunile în justiție

Rezultatul Procedurii de atribuire a fost contestat de către Asociere, care a sesizat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) la data de 14. II .2019.

Prin Decizia nr. 2253/C9/2442/11.12.2019, CNSC a admis contestația Asocierii și a dispus obligarea Municipiului București la reevaluarea ofertelor, Din considerentele deciziei rezultă,  printre altele, că Durmazlar, ofeflantul declarat câștigător de către comisia de evaluare: 

a, nu a dovedit îndeplinirea cerinței de a nu prezenta prototipuri, respectiv obligația de a prezenta în ofelta tehnică un tramvai cu podea complet coborâtă, care dispune de  omologare de tip într-o țară a Comunității Europene începând cu 2013; 

b. nu a depus graficul de livrări din care să rezulte numărul de tramvaie care vor fi livrate pe parcursul derulării contractului și nici angajamentul privind capacitatea de  livrare. Aceste cerințe erau obligatorii potrivit factorului de evaluare 210   Capabilitatea de livrare în primul an după obținerea omologării capului de serie.  Documentele relevante au fost depuse, însă, de către Durmazlar ulterior depunerii ofertei, fapt nelegal. 

În cadrul procedurii desfășurate în fața CNSC a participat și Durmazlar, care a formulat o cerere de  intervenție accesorie în sprijinul autorității contractante, Această cerere a fost respinsă de către CNSC, ca neîntemeiată.

Impotriva acestei soluții au formulat plângere atât Municipiul București, cât și Asocierea.  Durmazlar nu a exercitat această cale de atac, acceptând implicit decizia CNSC și consecințele  acesteia, respectiv iminenta respingere a ofertei sale ca neconfołmă.

Plângerile au fost fołmulate în luna decembrie a anului 2019. Municipiul București urmărea respingerea contestației Asocierii și menținerea rezultatului Procedurii de atribuire, în timp ce Asocierea a considerat că CNSC ar fi trebuit să califice direct oferta Durmazlar ca fiind  neconformă, iar nu doar să dispună reevaluarea punctajului ofertelor.

Cu toate că dispozițiile art. 28 alin. (5) din Legea nr, 101/2016 permiteau ca autoritatea contractantă să pună în aplicare decizia obligatorie a CNSC imediat după pronunțarea sa, Municipiul București a optat să susțină plângerea și să amâne reevaluarea ofertelor, fără să suspende Procedura de atribuire până la comumcarea de către instanță a hotărârii de soluționarc a plângerii.

Plângerile au fost soluționate de către Curtea de Apel București prin decizia nr: 883 din data de 24 iunie 2020, pronuntata in dosarul nr. 7309/2/2019. Toate caile de atac au fost respinse de catre instanta de judecata, decizia CNSC fiind mentinuta in totalitate. 


Decizia CNSC a fost pusă în aplicare ulterior, iar oferta Asocierii a fost declarată câștigătoare în luna august a anului 2020, după aproximativ 8 luni de la momentul pronunțării deciziei CNSC.

Contractul de furnizare a fost semnat la data de 11.05.2021.

3. Articolul publicat de publicația dumneavoastră conține date și informații neadevărate   și exprimă în mod fals, tendențios și denigrator un scenariu de deturnare a procedurii de atribuire de către societatea Astra

Astfel, în primul rând, este neadevărată și vădit tendențioasă afirmația că „rezultatul licitației afost întors de către o grupare din spatele actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan. Care a depus eforturi susținute pentru a sprijini consorłiulformat din compania Astra Vagoane Arad și compania chineză de stat CRRC QindaoSinfang” 

După cum am precizat, rezultatul procedurii de atribuire a fost anulat în urma admiterii contestației Astra Vagoane Călători, soluție care a fost păstrată de către Curtea de Apel București, în calea de atac a plângerii.Menționăm că plângerea noastră a urmărit admiterea tuturor motivelor de nelegalitate invocate, iar nu doar acelor admise inițial de către Consiliu, în timp ce autoritatea contractantă a încercat să desființeze în integralitate decizia CNSC, în sensul respingerii contestației  și menținerii rezultatului procedurii de atribuire. 

Este nereală afirmația dumneavoastră în sensul că au fost montate motoare cu o putere mai mică, de 1001€W, și că aceasta ar reprezenta o neconcordanță cu prevederile caietului de sarcini,

Pe de o parte, motorul tramvaielor livrate de către Astra Vagoane Călători este superior celui care a fost menționat în ofelta depusă în anul 2019, fiind rezultatul evoluției tehnicii în domeniul fabricării   de material rulant. In caietul de sarcini nu era specificată expres puterea motorului ca cerință a beneficiaruluł, aceasta fiind rezultatul calculelor făcute de către fabricant.

Astra Vagoane Călători a optat pentru o colaborare cu Siemens Mobility GmbHZ în vederea echipării tramvaielor cu boghiuri care oferă parametri superiori ai tracțiunii, respectiv creșterea puterii specifice instalate de la 6,9025 la 10,56 kW/t, reducerea consumului de energie de la 0,06411 la 0,047 kWh/t*Km, creșterea numărului de poli de la 4 la 6 și chiar posibilitatea creșterii re imului de utere ână la 150 kW. 

Pe de altă parte, autoritatea contractantă a acceptat soluția propusă de constructorul motorului, în  baza dispozițiilor contractuale și legale [art. 221 alin, (1) lit. e) din Legea nr. 98/2016 și art. 7 alin. (1) din Instrucțiunile Președintelui ANAP nr. 1/2021] care permiteau modificarea propunerii tehnice, cât timp prestația furnizorului este similară sau superioară.
Dovadă stau în prezent toate cele 93 de tramvaie care circulă fără dificultăți chiar și pe cele mai înalte rampe aflate pe traseul acestora.


Corecția de 10% aplicată Municipiului București nu a fost cauzată de  „problema” motorului, ci de două chestiuni care țin de întocmirea documentatiei de atribuire, realizată în cursul anului 2018 de către fosta administrație municipală, respectiv: (i) modificarea cerințelor din anunțul de pałticipare fără publicarea unei erate; (ii) specificații restrictive în cadiul  caietului de sarcini (mai exact, demonstrarea de către operatorii economici a experienței de a fi livrat un tramvai care să aibă toate omologările de conformitate bazate pe standardele în vigoare).
Referitor la această corecție, Primăria Municipiului București a comunicat deja că a fost anulată de către instanțele judecătorești.

Dimensiunea tramvaielor livrate se încadrează în limitele specificațiilor tehnice  solicitate prin caietul de sarcini pe care Asocierea a respectat-o. Ajustarea peroanelor a fost o decizie a autorității publice și vizează lucrări asupra peroanelor, care nu a făcut obiectul licitație în care Asocierea a fost implicată.

Revenind la pretinsa grupare care ar susține tacit achiziția de tramvaie de la Astra Vagoane Călători, menționăm din nou că atribuirea contractului s-a realizat în urma parcurgerii căilor de atac soluționate de CNSC și de către Curtea de Apel București, care au constatat nelegalitatea atribuirii de către Municipiul București a contractului către Durmazlar.

Drepturile Astra Vagoane Călători fiind câștigate și respectate doar în urma unor acțiuni în justiție, nicidecum, așa cum în mod tendențios susțineți, cu susținerea unor persoane care ar avea legături cu anumite persoane actualmente cercetate penal în dosare fără legătură cu speța de față. Persoana la care faceți referire în aflicol în perioada derularii procedurii de licitație, nu era salariat nici Ia STB și nici la PMB.

Menționăm și pe această cale faptul că doamna Cristina Trăilă nu a avut vreo legătură cu obținerea soluțiilor în fața CNSC și a de Apel București, unde Astra Vagoane  Călători a fost asistată și reprezentată de societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații. 

Mai multe articole despre:
nicusor dan licitatie tramvaie tramvaie astra