MENIU

Nicolae Ciucă: „Războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este cel mai tragic şi violent din Regiunea Extinsă a Mării Negre”

Nicolae Ciucă - premierul României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Stockholm, în cadrul Conferinţei cu tema „Threats and opportunities in the Black Sea area”, că războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este cel mai tragic şi violent din Regiunea Extinsă a Mării Negre.

„Este un privilegiu pentru mine să mă aflu aici, la invitaţia Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), una dintre cele mai prestigioase instituţii din lume, specializată în studii de pace şi securitate. În fiecare an, mă folosesc de rezultatele cercetărilor SIPRI pe subiecte precum: conflicte, armament, controlul armelor, dezarmarea. Din acest motiv, am acceptat cu mare bucurie să susţin un discurs aici, cu tema: ”Ameninţări şi oportunităţi în zona Mării Negre”, a afirmat premierul în discurs. 

Şeful Executivului a arătat că ”regiunea extinsă a Mării Negre, aşa cum o numim, este un concept strategic care include marea şi statele riverane, Republica Moldova şi regiunea Caucazului, interdependente în ceea ce priveşte securitatea şi reunite într-o dilemă de securitate”. ”Este o regiune de importanţă strategică pentru România, oferindu-ne ieşire la mare şi acces la comerţul internaţional şi suntem foarte bucuroşi că a devenit, începând cu Summit-ul NATO de la Madrid şi noul Concept Strategic, o regiune de importanţă strategică şi pentru NATO. În plus, Departamentul de Stat al SUA precum şi Congresul american pregătesc o strategie americană privitoare la Marea Neagră, pe care o salutăm cu siguranţă!”, a arătat premierul. 

Ameninţările la adresa regiunii au izvorât din diferenţe, războaie şi rivalităţi dezvoltate în regiune. Dar Regiunea Extinsă a Mării Negre reprezintă şi o oportunitate în ceea ce priveşte construirea de punţi, relaţii comerciale, respect şi înţelegere reciprocă. Este, de asemenea, regiunea care ar putea fi aleasă pentru a testa consolidarea încrederii, cooperarea şi reconcilierea post-conflict, când se va ivi momentul potrivit pentru perspectivele păcii”, a spus premierul.

„Chiar în acea regiune, Rusia a inventat şi susţinut mai multe conflicte prelungite, conflictele îngheţate, transformate după 2008, odată cu războiul ruso-georgian de 5 zile, în motive de interferenţă militară. De altfel, Rusia a folosit mai multe mijloace de ’soft power’, dar sub nivelul agresiunii de tip hibrid, cum ar fi sprijinul politic, dominaţia spaţiului public al acelor ţări, războiul informaţional. A folosit intens influenţa şi constrângerile faţă de vecini. Şi obişnuieşte să transforme resursele energetice – în special gazul – într-o armă împotriva tuturor vecinilor săi şi a ţărilor UE.

Adevăratul scop a fost păstrarea influenţei, destrămarea controlată a Uniunii Sovietice în aşteptarea vremurilor mai bune pentru a reconstrui imperiul, prevenirea independenţei reale a acelor ţări, blocarea evoluţiilor lor către democraţie, stabilitate, a aspiraţiile lor către integrarea în UE şi NATO, pentru libertatea şi prosperitatea cetăţenilor lor. Mai mult, instituţiile de integrare alternativă propuse de Rusia – fie că este vorba de CSI, Uniunea Eurasiatică, Spaţiul Economic Comun, ori CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă) – nu erau atractive pentru acele ţări din cauza formatului asimetric care păstra dominaţia Rusiei în regiune”, a explicat premierul. 

Mai multe articole despre:
ciuca razboi ucraina