MENIU

Nicolae Ciucă - noul premier interimar, militar de carieră care a participat la misiuni în Afganistan și Irak

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, desemnat luni seară de către Președintele Klaus Iohannis la conducerea interimară a guvernului, s-a făcut remarcat în domeniul apărării, căruia i-a dedicat întreaga carieră. Este doctor în științe militare și, printre altele, a participat la misiuni externe alături de partenerii internaționali ai țării, fiind decorat pentru implicarea sa de state precum Franța și SUA și de ONU. Înainte de a conduce MApN, a fost șeful Statului Major General.

Născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj, Nicolae Ciucă a absolvit Liceul Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova (1985) şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu (1988). Doi ani mai târziu, a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş și, în perioada 1993-1995, cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, potrivit mapn.ro.

În 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea ”Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida - SUA.

Potrivit sursei citate, Ciucă a mai absolvit, printre altele, cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale ”Securitate şi bună guvernare” - Colegiul Naţional de Apărare, în 2012.

După ce a ocupat funcții precum comandant de pluton și ofiţer de stat major în Biroul operaţii, în Craiova, în perioada 1996-1997 a fost ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III din Angola și, până în 2001, ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată ”Rovine”, Craiova, comandant al Componentei Terestre la Exerciţiul multinaţional ”Blue Danube 2000” și şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie ”Neagoe Basarab”, Craiova. A mai participat la exerciţiul multinaţional ”Dynamic Response” din Bosnia şi Herţegovina, în 2002-2003 a fost comandantul batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom din Afganistan, iar în 2004, comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.

În următorii zece ani, Ciucă a ocupat diverse funcții în armată în Craiova, Focșani și Buzău, devenind comandant și, din ianuarie 2014 până în octombrie a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Timp de trei luni, până în ianuarie 2015, a fost locţiitor al şefului Statului Major General și, ulterior, până pe 28 octombrie anul trecut a condus Statul Major General.

A fost numit ministru al Apărării Naționale pe 4 noiembrie 2019.

Nicolae Ciucă a primit de-a lungul carierei mai multe distincții și decorații pentru rezultatele obținute. Printre acestea se numără Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Comandor, Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Medalia ONU, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre și Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene și Titlul onorific de ”Militar Veteran”. De asemenea, a fost recompensat cu Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, fiind distins și cu Medalia pentru Merit a SUA şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Vineri, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman a anunțat că Nicolae Ciucă va primi, pe 15 decembrie, cea mai mare medalie americană civilă - ”Medal of Merit” (”Medalia pentru Merit”) pentru activitatea desfăşurată ca şef al Apărării. Detalii despre acest subiect sunt disponibile AICI.

Citește și: ”Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar”