Doi medici de la Institutul „Marius Nasta”, ARESTAȚI pentru luare de mită - Alți 6 inculpați, sub control judiciar
Sistemul medical a fost zguduit de un nou scandal de corupție în luna septembrie. La două zile după perchezițiile de amploare de la Administrația Spitalelor, ofițerii anticorupție și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au descins la unul din cele mai mari spitale din Capitală: Institutul Marius Nasta. Anchetatorii au verificat cabinetele din unitatea medicală și au ridicat documente. În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit 50.000 de euro în casa unui medic.
Este vorba despre un dosar de luare de mită în care sunt vizați mai mulți doctori din secția de Chirurgie Toracică. Doi dintre cei vizaţi de anchetă sunt chiar profesori universitari, şefi de lucrări ai Universităţii de Medicină şi Farmacie, anchetatorii au descins și la domiciliile lor.
Cristian Paleru și Cornel Petreanu, medici specializaţi în chirurgie toracică, de la Institutul „Marius Nasta”, ambii profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Capitală, au fost arestați, acuzați de luare de mită în formă continuată.
În total, opt medici de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti sunt vizați. Pe 21 septembrie, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a doctorilor Cornel Petreanu şi Cristian Paleru, sub acuzația de luare de mită în formă continuată. Cei doi chirurgi toracici sunt acuzați că au primit de 34 de ori, respectiv de 55 de ori mită. Ultimul a primit mita de la pacienți și aparținători în doar 22 de zile.
Procurorii au deschis două dosare penale, în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea de infracţiuni de corupţie de către medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu constând în efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale.
Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de medici, dar şi pe sumele deţinute de aceştia în conturi bancare, în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse, deoarece, în urma efectuării investigaţiilor financiare, au rezultat diferenţe semnificative între veniturile licite şi bunurile dobândite în ultimii 5 ani. Valoarea sumelor şi bunurilor indisponibilizate de procurori se ridică la peste 800.000 de euro.