Nelu Tătaru: "România va primi 600.000 de doze de vaccin anti-COVID în luna ianuarie"
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat, astăzi, în debutul ședinței de guvern de la Palatul Victoria, că România va primi 600.000 de doze de vaccin anti-COVID în luna ianuarie, reiterând că medicii din spitalele Covid vor fi primii vaccinați împotriva noului coronavirus.
"Ne așteptăm ca, pe 21 decembrie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să dea un aviz pentru vaccinul anti-Covid, urmând ca în România să ajungă o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze care vor fi distribuite către spitalele de boli infecțioase care au fost în prima linie și vor fi ultimele vor ieși din această luptă”, a afirmat Tătaru.
Ministrul a subliniat că, în prezent, țara noastră se află în etapa de comunicare în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva noului coornavirus, precizând că medicii din spitalele Covid vor fi primii vaccinați.
"La noi se lucrează mai întâi la etapa de comunicare. Sunt în acest moment în desfășurare conferințe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea și suportul lor în această activitate, pentru a înțelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare și imunizarea și când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populațional”, a mai spus ministrul liberal.
Tătaru a vorbit și despre operationalizarea depozitului central si a celor din teritoritu, acolo unde vor fi aduse vacinurile antiCovid, urmând ca mai apoi să fi distribute în țară: "Într-o primă etapă, îl luna ianuarie, vom primi în jur de 600.000 de doze, iar vaccinarea va fi adresată către corpul medical din unitățile publice și private, de aceea centrele de vaccinare în prima lună vor fi la nivelul unităților medicale. În București sunt 32 de astfel de unități medicale care vor fi centre de vaccinare".
În replică, premierul intermar, Nicolae Ciucă a reiterat, la rândul său, că succesul campanie de vaccinare va depinde, fără doar și poate, de cel al campaniei de comunicare desfășurate în prezent de autorități.
"Succesul campaniei (de vaccinare -n.r) va depinde de modul în care vom comunica, de modul în care vom reuși să ducem mesajul astfel încât să se poată lua o decizie în privința vaccinării", a afirmat Ciucă.
Premierul interimar a făcut o declarație similară și în ultima ședință de guvern de la Palatul Voctoria, atunci când a afirmat că s-a întâlnit cu coordonatorul campaniei (de vaccinare -n.r.) la nivel național, medicul Nicolae Gheorghiță, și, "până în acest moment, sunt atinși parametrii pe care ni i-am propus".