MENIU

Nelu Tătaru, despre o posibilă tulpină COVID românească: E clar că avem manifestări extrem de virulente

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, în exclusivitate la "Legile Puterii", că în acest moment suspiciunile legate de apariția unei eventuale mutații COVID în România sunt în curs de verificare în laboratoare. Pe de altă parte, Tătaru a atras atenția că este vorba de o formă de manifestare observată mai ales în zona Moldovei, extrem de virulentă și cu manifestări grave, ceea ce ar trebui să-i convingă în primul rând pe oameni să fie mai precuați și să asculte sfaturile medicilor.

"Dacă inițial, tulpina de Wuhan avea o răspândire de 1/2-3, cea Alfa din Marea Britanie avea o răspândire de 1/3-4, la tulpina Delta, pe care o avem acum, transmiterea se face de la 1/5-8 și asta pentru că orice selecție a unei tulpini devine și mai agresivă. 

La noi, observăm modificări și ca agresivitate, dar și ca palier de vârstă. În acest moment avem 1885 de pacienți ATI din care 41 sunt copii, am avut și 400, 500 de decese pe zi. Agresivitatea pe o patologie pulmonară, și nu vorbim în acest moment doar de o pneumonie COVID,  vorbim și de acea explozie de citokine, de acele afectări care sunt vasculare, sunt manifestări pe care fiecare organism le dezvoltă diferit și la care reacționează diferit", a declarat Nelu Tătaru la Realitatea Plus.

Fostul ministru al Sănătății a afirmat că evoluția extrem de agresivă a bolii poate fi pusă și pe seama întârzierii cu care pacienții ajung la spital, motiv pentru care a apărut o presiuine suplimentară pe sistem.

"În general, la noi valul ajungea la noi cam la o lună, o lună și jumătate după Europa de Vest și atunci știam cum să-l gestionăm și ne pregăteam. Pe de altă parte, pacienții vin acum mai târziu către spitale, ori anticorpii monoclonali și antiviralele sunt pentru primele stadii ale bolii, în starea lor rămân doar tratamentele pentru terapie intensivă, ori aici depinde foarte mult partea umană", a declarat Nelu Tătaru.