MENIU

Negocieri dure la Ministerul de Finanţe pentru salariile angajaţilor ANAF

Greva la Finanţe

După două zile consecutive de proteste spontane ale angajaţilor din Finanţe, liderii de sindicat participă miercuri la negocieri cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan. Finanţiştii sunt nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector și solicită salarii similare cu cele din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice și Fondurilor Europene.

UPDATE. Vasile Marica, preşedintele sindicatului Sed Lex, a declarat miercuri, după aproximativ cinci ore de discuţii la Ministerul de Finanţe, că sindicaliştii au susţinerea ministrului privind legea salarizării unitare şi obţinerea unor salarii mai mari, însă „Parlamentul este suveran”, urmând să îşi prezinte punctul de vedere în Legislativ.

„Domnul ministru ne-a spus că va face toate eforturile să ne susţină amendamentele, dar decizia este la Parlament. Noi am încercat să găsim soluţii de toate tipurile. Dânsul ne-a spus că este vorba despre Parlament, Parlamentul este suveran şi în situaţia asta trebuie să ne suţinem acolo punctele de vedere.(...) Au fost discuţii despre colectare, despre ce înseamnă colectarea pentru celelalte categorii sociale care primesc bani în plus la salarii şi cărora trebuie să le susţinem această creştere. De aceea a durat atât de mult discuţia", a declarat liderul sindical la ieşirea de la negocieri, citat de News.ro.

Zeci de mii de angajaţi ai Fiscului au participat trei zile la rând, la proteste spontane. În majoritatea sediilor finanţelor publice din ţară s-a întrerupt programul cu publicul, iar românii care aveau plăţi de făcut au fost nevoiţi să se întoarcă acasă.

Protestele spontane au avut loc în direcțiile Finanțelor din județele Galaţi, Arad, Timişoara, Craiova, Constanţa, Vaslui.

Angajații din Finanțe au anunţat că se vor mobiliza pentru o nouă acțiune similară în cursul zilei de miercuri, când angajați din toată țara sunt chemați să vină la București, la sediul Ministerului Finanțelor Publice.

UPDATE. Finanțiștii vor grilă separată de salarizare

Sindicatul Național Finanțe Publice-SindFISC a transmis miercuri un comunicat de presă în care reia solicitarea ca în elaborarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice să fie introdusă grilă de salarizare separată pentru finanțiști, "în concordanță cu complexitatea și importantă socială a muncii prestate, subliniind faptul că, MFP/ANAF este principală instituție care asigură siguranță națională financiară a României".

Sindicaliștii din Finanțe reclamă faptul că salariile colegilor omologi din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, sunt net superioare celor ale angajatilor din Finantele Publice.

Ce mai reclamă sindicaliștii din Finanțe:

- lipsa oricarui spor pentru angajatii Finantelor Publice;
- lipsa dotarilor materiale si finantarea necorespunzatoare a activitatii institutionale;
- riscurile asumate in numele statului, in exercitarea atributiilor de serviciu, de catre angajatii din cadrul sistemului institutional al MFP;
- similitudinea activitatii desfasurate de o categorie insemnata a angajatilor din Finantele publice cu cea desfasurata de personalul din cadrul unor institutii "de forta" ale statului roman, remunerata superior finantistilor;

UPDATE. Reacția conducerii ANAF

Protestele angajaților de la Finanțe au început să scadă în intensitate, iar situații izolate se mai regăsesc la Brăila, Constanța și Hunedoara, a declarat președintele ANAF, Bogdan Stan.

El a precizat, de asemenea, că în cursul după-amiezii urmează să participe alături de ministrul Finanțelor Publice la o întâlnire cu sindicaliștii din domeniu, în vederea găsirii unor soluții comune privind salarizarea angajaților.

"Am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru, l-am informat despre situația protestelor din țară. În momentul de față lucrurile intră pe făgașul normal. Mai avem niște situații izolate la Brăila, Constanța și Hunedoara. Avem astăzi o întâlnire cu liderul de sindicat Vasile Marica și cu consiliul sindicatelor din țară, inclusiv sindicatul Finanțistului. Domnul ministru (al Finanțelor — n.r.) are această întâlnire la ora 13.00 sau 14.00. O să particip și eu la această întâlnire. Sperăm să aducem lucrurile pe făgașul normal și activitatea instituțiilor afectate ieri de aceste proteste să se reia în condițiile normale", a declarat Bogdan Stan, miercuri, la plecarea de la întâlnirea de lucru a premierului Sorin Grindeanu cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ANAF.

Șeful ANAF a precizat că în vederea soluționării situației au fost prezentate în întâlnirea cu premierul o serie de propuneri.

"Noi am înaintat niște propuneri în sensul acesta. În noua lege a salarizării nu se mai regăsesc sporurile celor de la Vamă, de salarizare, un spor de 25%, precum și sporul celor de la Antifraudă, care era stabilit printr-o ordonanță de urgență, de până la 25%. Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. Cele mai afectate categorii de salariați din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal și din conducerea AJFP-urilor și Direcțiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajați în această situație, aproximativ, la nivel de ANAF, de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfățișat și domnului prim-ministru și sperăm ca împreună cu sindicatele să găsim o soluție în acest sens. Una din dorințele dânșilor, pot să vă spun, este ca cei din teritoriu să fie salarizați la nivel aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluția adoptată. Noi putem, bineînțeles, să înaintăm aceste propuneri ca și amendamente la Senat", a afirmat Bogdan Stan.

Președintele ANAF a precizat că din discuțiile purtate cu liderii sindicaliștilor, Sebastian Oprescu și Vasile Marica, a reieșit că doleanța cea mai mare acestora este "salarizarea unităților teritoriale la nivelul unității centrale".

Întrebat care sunt diferențele salariale între centru și teritoriu, Stan a spus: "Pot să vă spun că un șef de Administrație județeană a Finanțelor Publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un șef de Direcție vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilier vamal sunt diminuări undeva între 800 și 1.500 de lei, în funcție de vechime", a declarat șeful ANAF.

Fiind întrebat ce salarii au în prezent cei menționați, Stan a spus că una din propunerile înaintate către MFP a fost aceea ca, în cazul în care nu se va opta pentru majorarea salariilor respective, să rămână la nivelul actual.

---------

Sindicaliștii de la ANAF Argeș, în frunte cu Valentin Pârvu, liderul Sed Lex Argeș, vor merge la discuții cu ministrul de Finanțe. După discuțiile cu oficialii din guvern va avea loc o întâlnire cu toţi liderii de sindicat din ţară şi abia atunci vor decide care sunt paşii următori.

"Mâine la ora 12,30 avem întâlnire la minister. Noi astăzi nu am mai protestat, au făcut-o alți colegi din țară. Ce pot să vă spun este că dacă nu ne va fi acceptată solicitarea, probabil ne vom alătura acestor proteste. Vom vedea, în funcție de răspunsul de la minister pașii următori", a declarat Valentin Pârvu.

Principala nemulțumire a finanțiștilor este aceea că, în urma aplicării noii legi a salarizării unitare, peste 12.000 de angajați din sector vor avea salarii diminuate între 10% și 35%.

"Avem și marți 15.000 de oameni care sunt în acțiuni de protest în toată țara. Mâine (miercuri n.r.) liderii de sindicate din țară vor veni la București la o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice", a declarat, marți președintele Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor 'Sed Lex', Vasile Marica.

Marica a subliniat că protestul declanșat luni dimineața nu a fost organizat de sindicat, ci de către angajații din Finanțe.

"Probabil că miercuri, împreună cu colegii noștri din țară, toți colegii vor fi convocați la București, vom lua o decizie împreună cu domnul ministru. Suntem alături de colegii noștri din țară care au ieșit la această acțiune. Nu putem să vorbim mai mult despre vreo propunere de la Ministerul Finanțelor Publice, care a spus că trebuie analizat, împreună cu bugetul, propunerile pe care le fac", a declarat, luni, Vasile Marica, la finalul discuțiilor cu reprezentanții MFP.

Acesta a menționat că în cadrul noii legi a salarizării unitare salariile angajaților din Finanțe vor scădea cu circa 10-35%

"În primul rând vorbim despre legea salarizării și despre faptul că scad salariile. Cred că este foarte clar pentru toată lumea că avem oameni bine pregătiți și care știu cu ce se mănâncă legea salarizării, iar la ora actuală acest protest spontan a făcut să priceapă și MFP, probabil că și în Parlament se va auzi acest ecou, că scad salariile. Cred că niciun parlamentar, nici ministrul Finanțelor, nici ministrul Muncii nu pot fi de acord cu scăderea salariilor, indiferent câți oameni sunt cărora le scad salariile, că sunt 5, că sunt 1.000, că sunt 30, între 10% și 35% este enorm", a spus liderul sindical.

Un al sindicat din Finanțe, Sindicatul Național al Funcționarilor Publici - SNFP,  solicită public următoarele :

- Textul actului normativ aflat în momentul de față în Parlament să respecte, în mod obligatoriu,           Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016;

- definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34);

- eliminarea art 35 care prevede „reîncadrarea personalului pe funcții ..”- motivat de faptul că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovăriii unui concurs;

- eliminarea articolul potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază. În actualul cadru legislativ salarizarea este aferent funcției publice și contractuale și nicidecum  activităților desfășurate;

- menținerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare;

- funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte și introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate;

- micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.

SNFP atenționează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios și responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administrație publică.

Mai multe articole despre:
proteste anaf angajați anaf