Nu răspundeți la acest mesaj pe WhatsApp. Noua schemă prin care escrocii încearcă să obțină bani
O nouă schemă de fraudă online a început să facă victime pe WhatsApp, iar un caz recent din București scoate în evidență vulnerabilitățile utilizatorilor. Un bărbat a fost păcălit să transfere 1.800 de lei într-un cont străin de Revolut, după ce a primit un mesaj de la o prietenă apropiată care îi solicita ajutor financiar.
Bărbatul păcălit de escroci a realizat ulterior că contul acesteia fusese compromis, iar mesajul provenea de la un infractor care profita de încrederea sa. Acest incident nu este singular, iar bărbatul a fost surprins să constate că, atunci când a mers la Poliție pentru a depune plângere, agenții de ordine l-au întrebat direct: „1.800?”, sugerând că suma nu este o noutate în astfel de cazuri.
Bărbatul a povestit pentru hotnews că a primit un mesaj pe WhatsApp de la o prietenă pe care o cunoaște de aproape 20 de ani.
„Mesajul a venit pe WhatsApp, miercuri seara, de la o prietenă pe care o știu de aproape 20 de ani. Deci o persoană apropiată, nu una oarecare, din lista mea de Whatsapp. Sigur, puteam să dau un telefon, să verific, dar m-a prins și la un eveniment, unde făceam poze, eram la job, n-am stat să mă gândesc. Am zis că are fata o belea, o avea nevoie pentru o legătură de avion, ceva, și nu m-am mai gândit. I-am zis «da, desigur, dă-mi Revolutul».
Îmi spune apoi «am contul blocat, poți să-mi trimiți în contul X?» Sincer, m-am gândit în acel moment că este contul prietenului ei, acolo mi-a zburat gândul. I-am transferat banii instant, îmi mulțumește frumos persoana respectivă, ba chiar mi-a cerut și o dovadă a plății, un screenshot, nu am înțeles de ce”, a povestit bărbatul.
El a spus că după ce a trimis banii a primit un nou mesaj prin care i se cereau din nou bani.
Dar nu, ce s-a întâmplat este că i-a fost spart contul de WhatsApp. Cel care i-a spart contul mi-a închis pentru că trimitea același mesaj și altor persoane din agenda ei, le lua la rând, practic. Nu doar eu am primit acel mesaj. Și nu doar eu am transferat banii, au făcut-o încă două sau trei persoane. Cine mușcă bine, cine nu. Așa se produce schema”, a mai povestit păgubitul.
Contactați de jurnaliști, reprezentanții Poliției Române au menționat că astfel de scheme evoluează constant, iar „plângerile ajung la omologii din țară, la fiecare secție, la fiecare unitate. Pe măsură ce se raportează, ei pot să aibă o oarecare statistică sau măcar o idee despre modul de operare”.