NEAGU DJUVARA îşi doreşte un singur lucru înainte să moară
Istoricul Neagu Djuvara a declarat, sâmbătă, la evenimentul de lansare a ediţiei ilustrate a volumului "Civilizaţii şi tipare istorice", că îşi doreşte ca traducerea în limba engleză a cărţii să-l facă cunoscut în întreaga lume, înainte să moară.
Evenimentul de lansare a ediţiei ilustrate a volumului "Civilizaţii şi tipare istorice" a avut loc, sâmbătă, în a patra zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se desfăşoară la complexul Romexpo din Bucureşti.
Neagu Djuvara a declarat că acest volum, apărut la editura Humanitas, este singura din lucrările sale la care a muncit 19 ani, fiind la origine teza sa de doctorat de la Paris.
"M-a interesat cum s-au născut toate aceste civilizaţii, cum se întâmplă că se nasc, cresc, înfloresc şi mor la fel", a declarat Neagu Djuvara, la standul editurii Humanitas de la Bookfest.
Istoricul a precizat că speranţa sa este ca traducerea în limba engleză a cărţii să fie cunoscută în lumea întreagă. "Traducerea în engleză a Marthei Greceanu e o capodoperă de minuţie, în care l-a chinuit pe autor ca să înţeleagă ce a vrut să spună la fiecare rând", a spus Neagu Djuvara.
Istoricul a precizat că traducerea în engleză a durat trei ani şi a fost realizată după cartea sa apărută pentru prima dată în limba franceză.
"Există o şansă ca o traducere în engleză să apară la o mare editură din continentul american, pentru ca moşneagul Djuvara să ajungă cunoscut în lume", a mai spus el.
"Civilizaţii şi tipare istorice" este a şasea ediţie a volumului şi prima ediţie de colecţie cu ilustraţii.
La lansarea cărţii de la Bookfest au participat aproximativ o sută de admiratori ai lui Neagu Djuvara, care au luat şi autografe de la istoric.
Noul volum este o ediţie cu 80 de desene documentare de Mihail Cooşuleţu şi Simona Vilău, 40 de ilustraţii alb-negru şi 55 de ilustraţii color, potrivit site-ului editurii Humanitas.
"În umbra civilizaţiei majore, înainte ca aceasta să dispară la rândul ei, câte alte culturi n-au pierit fără urmă! Această imensă dramă e astăzi trăită de mulţi cu nespusă intensitate. Trebuie să aparţii unei asemenea culturi pe cale de a se stinge, sau care moare chiar înainte de a înflori, pentru a înţelege nesfârşita disperare a acelora care asistă neputincioşi la dispariţia inexorabilă a celor mai preţioase valori ale lor. Cu fiecare cultură care moare, o floare unică se vestejeşte pentru a nu mai renaşte, o mireasmă incomparabilă se risipeşte pentru totdeauna. Există comori de înţelepciune şi poezie în cele mai mici idiomuri, ca şi în concepţia despre lume a celui mai mic trib destinat dispariţiei. Toate sunt pierdute - pierdute pentru totdeauna şi pentru toţi. În viaţa popoarelor, ca şi în toată Creaţiunea, ceea ce izbeşte cel mai mult şi scandalizează într-adevăr spiritul este risipa Naturii. Cei care astăzi sunt privilegiaţi şi aparţin culturilor majore pot încă să se legene în iluzia perenităţii lor. Dar până când? Ce rămâne din Egiptul antic, din Mesopotamia, din Creta, din Mexic şi Peru? Şi cum am putea avea asigurarea că rasa noastră trufaşă, care de veacuri îşi întinde dominaţia asupra neamurilor şi lucrurilor toate, nu va cădea şi ea, odată, în toropeală şi apatie?", spune Neagu Djuvara.
Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. Este licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).
Salonul Internaţional de Carte Bookfest se desfăşoară până duminică, la Romexpo, în Capitală, unde cititorii pot participa la diferite evenimente de lansare pregătite de edituri, ţara de onoare a acestei ediţii fiind Polonia.
Accesul la Bookfest, precum şi la toate evenimentele din cadrul acestuia este gratuit.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.