Navă umanitară cu 800 de migranți a cerut permisiunea de a opri într-un port italian
O navă umanitară a organizaţiei nonprofit germane Sea Eye a cerut, astăzi, Italiei permisiunea de a opri într-un port unde să poată debarca circa 800 de migranţi salvaţi de pe ambarcaţiuni aflate în dificultate în centrul Mediteranei.
Aproximativ 400 dintre migranţii de pe Sea Eye 4 au fost salvaţi în cursul nopţii de miercuri spre joi de pe o ambarcaţiune din lemn, în cea de-a şaptea operaţiune de salvare de la începutul actualei sale misiuni, la jumătatea lunii octombrie, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
"Pe Sea Eye 4 este în vigoare în prezent starea de urgenţă şi orice întârziere din partea autorităţilor (de a acorda acces în port - n.r.) pune în pericol sănătatea şi vieţile oamenilor salvaţi şi echipajului nostru", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Sura citată susține că a solicitat centrului de coordonare a salvărilor maritime de la Roma desemnarea unui port pentru debarcare şi a cerut de asemenea ajutor urgent din partea MAE german.
Sea Eye a precizat că nava se îndreaptă spre insula Lampedusa din sudul Italiei, care reprezintă unul din principalele puncte de debarcare pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa venind din Africa.
Reamintim că Italia a cerut în mod repetat ajutorul altor state pentru a putea face faţă situaţie dificile create de exodul de migranți. Potrivit ministerului italian de interne, până în prezent, 53.836 de migranţi au sosit în Italia, faţă de 29.267 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Uniunea Europeană a luat și ea măsuri anul acesta. Mai exact, blocul comunitar şi-a înăsprit legislaţia privind azilul şi a întărit securitatea frontierelor externe după valul de peste un milion de refugiaţi şi migranţi ajunşi în Europa prin Marea Mediterană, acum şase ani, încheind totodată înțelegeri cu Turcia şi Libia în scopul reţinerii migranţilor în alte locaţii de pe rutele globale.