NATO nu vede deocamdată semne ale retragerii trupelor ruse de la granița cu Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor militare, care au participat la exerciții în trei regiuni limitrofe cu Ucraina, să revină la bazele lor de dislocare permanentă, a declarat luni Kremlinul, potrivit Reuters. O sursă de la sediul NATO din Bruxelles a declarat pentru agenția de presă menționată că Alianța nu vede deocamdată niciun semn al retragerii trupelor ruse de la granița ucraineană.
Serviciul de presă al Kremlinului a explicat ordinul președintelui rus — comandantul suprem al armatei — prin încheierea manevrelor de primăvară, desfășurate de trupele ruse.
Acest demers ar putea să vizeze o diminuare a tensiunilor între Rusia și Occident cu privire la Ucraina, unde duminică urmează să aibă loc alegeri prezidențiale anticipate.
La Bruxelles, un ofițer militar de la sediul NATO a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu vede niciun semn că trupele ruse ar reveni la baze. 'Noi nu am văzut nicio mișcare pentru a confirma această informație', a declarat, sub rezerva anonimatului, un ofițer aliat.
Kremlinul a anunțat anterior că Vladimir Putin a dat ordin ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, ca trupele care au participat la manevre în trei regiuni din sudul Rusiei — Rostov, Briansk și Belgorod — să revină la 'bazele lor de dislocare permanentă'.
NATO susține că Rusia a comasat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina, iar președintele Putin și-a rezervat dreptul de a trimite armata pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă dacă este necesar.
Prezența trupelor ruse la graniță a sporit tensiunea după anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie și temerile că Moscova ar putea invada Ucraina pentru a-i sprijini pe separatiștii proruși din estul țării.
Potrivit Reuters, nu este clar pe moment cât de mulți soldați ruși s-au retras de la granița cu Ucraina, ca urmare a ordinului dat de Putin.
Președintele rus a mai anunțat o dată, la 7 mai, că a ordonat revenirea trupelor ruse de la graniță la bazele lor, dar ulterior SUA au indicat că nu există semne privind o reducere a numărului de militari ruși la frontiera ucraineană.
Într-un alt semnal de conciliere, Putin a salutat ceea ce Kremlinul a declarat că au fost primele contacte între guvernul ucrainean și 'susținători ai federalizării', care doresc mai multe prerogative pentru aceste regiuni rusofone din estul Ucrainei. Rusia vrea ca autoritățile de la Kiev să dialogheze direct cu separatiștii, notează agenția de presă menționată.
Putin a reiterat cererea ca guvernul de la Kiev să pună capăt urgent operațiunii de represalii, așa cum numește Kremlinul operațiunea antiteroristă a autorităților ucrainene proeuropene, și să-și retragă trupele din est, sugerând că guvernul prooccidental al Ucrainei este de vină pentru violențe.