MENIU

Mutare-surpriză după întâlnirea Putin-Lukașenko. Rusia își retrage trupele de rezervă de la frontiera cu Belarus

Moscova a convenit cu Belarus să își retragă trupele care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko ar fi devenit violente. Informația a fost funizată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția rusă TASS. Decizia a fost luată în cadrul vizitei de luni, în Rusia, a liderului de la Minsk. 

Vizita a avut loc în contextul amplei mișcări de contestare a actualului președinte al Belarusului. De pe 9 august, când au avut loc alegerile prezidențiale, țara se confruntă cu manifestații ample în care i se cere demisia lui Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani. Acesta este criticat pentru modul autoritar în care conduce și este acuzat de fraudarea scrutinului. 

În ultimii ani, Lukaşenko l-a acuzat de mai multe ori pe aliatul său istoric rus că vrea să transforme Belarusul în vasal, respingând invitația Moscovei de a aprofunda relația bilaterală. Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, liderul de la Minsk a spus chiar că Moscova lucrează împotriva sa.

Miile de arestări, retragerea acreditărilor pentru jurnaliștii străini și violențele la care au fost supuși protestatarii în închisori după realegerea sa au făcut ca Lukașenko, despre care s-a spus că este ”ultimul dictator al Europei”, să fie tot mai izolat pe plan internațional, singurul său aliat rămânând Vladimir Putin. În urma confruntărilor de la proteste, trei oameni au murit și zeci au fost răniți. Rezultatul alegerilor nu a fost recunoscut nici de Uniunea Europeană.

Încolțit, liderul de la Minsk a făcut o schimbare de 180 de grade, pledând pentru susţinerea rusă. Recent, acesta a anunțat că țara sa și Moscova își vor uni trupele în cazul unei amenințări dinspre Occident, după ce a cerut armatei să intre în stare de pregătire de luptă. Lukașeno a acuzat statele occidentale că vor să îl îndepărteze de la putere pentru a slăbi influența Rusiei în regiune, țară de care Belarusul este și foarte dependent din punct de vedere economic.

Întâlnirea de luni a schimbat însă tonul Moscovei. ”Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi, de la Soci, este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente", a anunțat Peskov, după discuțiile care au durat peste patru ore. În plus, Lukașenko s-ar fi angajat să modifice și Constituția, a adăugat oficialul rus.  Amănuntele acestei revizuiri a Constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân însă vagi. Luna trecută, liderul de la Minsk a spus că "specialişti" lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui "referendum", fără a oferi detalii. 

Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat însă un lucru: în ciuda mişcării de protest inedite care zguduie țara de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne "preşedintele legitim şi interlocutorul lui Vladimir Putin”. ”Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se deruleze nu prin procese anti-constituţionale, ci în cadrul legii”, a conchis Pescov, citat de Agerpres.

Mai multe articole despre:
rusia belarus vladimir putin aleksandr lukasenko