Mulți șoferi îl au pe anvelope, dar puțini știu ce înseamnă, de fapt: Misterul marcajului 91H, descifrat
Mulți șoferi se confruntă cu o provocare atunci când vine vorba de înțelegerea marcajelor și codurilor de pe anvelopele mașinilor lor. Un astfel de marcaj misterios este 91H, care se găsește pe multe anvelope și transmite o informație crucială pentru cei care își doresc să-și schimbe cauciucurile.
Odată cu venirea sezonului rece, căutarea unui set nou de anvelope devine o prioritate pentru mulți șoferi. În timpul acestei căutări, mulți conducători auto se concentrează în principal pe preț și pe producătorul anvelopelor.
Cu toate acestea, este esențial să se acorde atenție și altor informații cruciale pe care le oferă anvelopele, informații care pot influența semnificativ performanța și siguranța mașinii pe drum.
Ce este codul DOT?
Toți producătorii sunt obligați să ștanțeze pe lateralul cauciucurilor o serie de informații care îi ajută pe șoferi pe de o parte, dar și pe comercianți, pe de altă parte, să știe, de exemplu, care e dimensiunea anvelopei, dacă e de iarnă sau vară și când a fost ea fabricată.
Această ultimă informație e oferită tocmai de codul DOT, care e ștanțat pe interiorul sau exteriorul cauciucului, scrie ProMotor.
În funcție de compania care îl produce, codul DOT poate conține doar cifre sau cifre și litere.
Cum se citește DOT-ul anvelopei?
Utilizarea acestui cod a fost standardizată de ministerul transporturilor din Statele Unite ale Americii. De aceea și denumirea de DOT vine de la „Department of Transportation”.
Codurile care urmează după DOT sunt însă cele care contează cel mai mult și îți spun când a fost fabricat cauciucul. De exemplu, poți întâlni o anvelopă care are ștanțat DOT J3J9 (1001).
Pentru a citi corect codul DOT, trebuie să știi ce înseamnă aceste litere și cifre:
- J3J9 – țara în care a fost fabricată anvelopa, producătorul și tipul de presă folosită
- (1001) – data fabricației.
Codul de litere este unul destul de complex și greu de memorat, pentru că poate fi format chiar și din 8 simboluri. Dar, cel mai important este codul de 4 cifre, ștanțat în general în interiorul unui cerc.
Primele 2 cifre simbolizează săptămâna în care a fost fabricată anvelopa, iar ultimele 2 sunt anul. Deci, în cazul exemplului de mai sus, aceasta a fost produsă în săptămâna a 10-a din anul 2001.
Ce înseamnă 91H?
Un alt cod foarte important care e marcat pe anvelope e cel care indică sarcina și viteza.
Astfel, putem întâlni simbolul „91H”, care înseamnă că sarcina maximă a vehiculului e de 615 kilograme, iar viteza de cel mult 210 km/h.
Iahtul secret al lui Putin. Ambarcațiunea de lux a fost evauată la 40 de milioane de lire sterline
Aceste simboluri pot diferi, în funcție de specificațiile producătorului, după cum se poate observa în cele două tabele:
Tabelul care indică sarcina maximă pe care o poate suporta anvelopa, conform specificațiilor producătorului
și
Tabelul care indică viteza maximă la care poate rula o anvelopă, conform specificațiilor producătorului
Prin urmare, este crucial să acordați atenție și la acest simbol atunci când achiziționați anvelope. Aceasta se aplică în special dacă aveți o mașină cu putere mare sau cu un gabarit mai mare.