Mugur Isărescu îi ceartă pe români pentru că nu înțeleg ce înseamnă dobânzile și inflația: "Au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar"
Majoritatea cetățenilor adulți din România au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar, însă pentru o funcționare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să dețină informații economico-financiare minime, care să-i permită să-și gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la o conferință de specialitate.
În opinia lui Mugur Isărescu, un cetățean trebuie să cunoască modul de funcționare a economiei în general și a economiei naționale, a economiei de piață, în special, scrie Agerpres.
Cercetările efectuate pe plan național, pe baza unor metodologii bine stabilite, dar și a unor eșantioane care să asigure reprezentativitatea corespunzătoare, "nu arată deloc bine". "Majoritatea cetățenilor adulți din România au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar. Este însă cunoscut că, pentru o funcționare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să dețină informații economico-financiare minime, care să-i permită să-și gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil, să cunoască modul de funcționare a economiei în general și a economiei naționale, economiei de piață, în special. Ce trebuie făcut pentru a ajunge cât mai repede la o atare stare în România?", a punctat guvernatorul BNR.
În ceea ce privește rolul educației financiare din perspectiva BNR, Mugur Isărescu a subliniat necesitatea înțelegerii unor concepte economice importante pentru fiecare cetățean activ, precum mecanismul inflației sau procesul de formare a dobânzilor, sunt o țintă intrinsecă a educației financiare.
"Acum câteva cuvinte despre cum vedem noi la Banca Națională rolul educației financiare. Înțelegerea unor concepte economice importante pentru fiecare cetățean activ, precum mecanismul inflației, ca să dau un exemplu sau procesul - că este un adevărat proces de formare a dobânzilor, nu le scoate nimeni din coș - sunt o țintă intrinsecă a educației financiare din punctul nostru de vedere. Educația financiară devine pentru banca centrală - și nu numai la noi, la orice bancă centrală - un element complementar al politicilor de reglementare și supraveghere și chiar al stabilității financiare. Așadar, suntem direct interesați de creșterea nivelului de cunoștințe în rândul publicului adult, dar nu numai - și de folosire a oricărui instrument ce poate dezvolta atitudini și comportamente sănătoase din punct de vedere economic în rândul populației și, în special, în rândul tinerei generații", a mai spus Isărescu.