Isărescu, un nou atac la guvern: "2018 a fost un an plin de lecţii pentru viitor"
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, acuză lipsa de viziune a guvernării actuale care sacrifică "investiţiile strategice pe termen lung" în favoarea unei "impulsionări pe termen scurt a consumului".
„2018 a fost un an plin de lecţii pentru viitor, evidenţiind impactul deciziilor de politici asupra dezvoltării economice. Creşterea economică este puternic legată de ciclurile economice, însă sustenabilitatea ei depinde de investiţii strategice pe termen lung mult mai mult decât de o impulsionare pe termen scurt a consumului", a declarat guvernatorul BNR, citat de Realitatea Financiara.
Principalele provocări ale Romaniei în orizontul anului 2019 sunt, conform lui Isărescu, legate de transferul de la consum la investiţii, de nevoia de infrastructură de calitate şi de încredere, de rezolvarea deficitului de forţa de muncă, în special calificată, de necorelarea între cerinţele pieţei muncii şi ceea ce produce sistemul de educaţie, de o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi de un cadru de bună guvernanţă şi asumare a responsabilităţii în investiţiile instituţionale, a explicat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe.
El a afirmat că este nevoie de implicare la toate nivelele de decizie, de la sectorul privat până la managementul autorităţilor publice, pentru a sprijini şi extinde investiţiile necesare pentru o creştere economică sustenabilă.
Șefii BNR au avertizat Guvernul și într-un raport din octombrie: ritmul creşterii economice a scăzut puternic, iar consumul a frânat neaşteptat de brusc.
Conducerea Băncii Naţionale a României a lansat mai multe avertismente - în minuta şedinţei de politică monetară din 3 data de octombrie - cu privire la starea economiei, subliniind aspecte interesante precum: diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei, frânarea neaşteptat de bruscă a cererii de consum. reamplificare a gradului de tensionare a pieţei muncii sau o continuă ascensiune a presiunilor asupra salariilor.
Membrii Consiliului au remarcat diminuarea puternică a ritmului de creştere a economiei faţă de anul trecut.
Totodată, s-a notat că în trimestrul II creşterea economică a cunoscut, totuşi, o reaccelerare uşoară în termeni anuali - la 4,1 la sută, de la 4 la sută în trimestrul I -, în condiţiile unei creşteri a dinamicii sale trimestriale.
Consumul privat a continuat să fie principalul propulsor al avansului economic, cu o contribuţie chiar în uşoară creştere, ca urmare a măririi neaşteptate a dinamicii lui anuale.