MOTIVUL pentru care s-a PRĂBUŞIT PODUL DIN HUNEDOARA: "SUBSPĂLARE AVANSATĂ"
Cauza prăbuşirii podului peste râul Strei din judeţul Hunedoara o reprezintă cedarea unui pilon din cauza "subspălării avansate a fundaţiei", spun reprezentanţii Prefecturii, potrivit cărora circulaţia auto şi pietonală este închisă în zonă, iar podul este păzit în permanenţă.
Reprezentanţii Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accidente majore pe căile de transport au mers, miercuri, în urma dispoziţiei subprefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, la locul prăbuşirii podului de pe DJ 668 C, peste râul Strei, în comuna hunedoreană Bretea Română.
"Grupul de Suport Tehnic format din reprezentanţi ai CJ Hunedoara, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Drumurilor Naţionale Deva şi ai ISU au constatat că podul s-a prăbuşit prin cedarea pilei numărul I, în urma subspălării avansate a fundaţiei, aceasta pierzând stabilitatea prin alunecare. Totodată, membrii grupului au propus închiderea circulaţiei auto şi pietonale şi marcarea corespunzătoare prin semne de circulaţie, interzicerea accesului publicului sub traveele prăbuşite, instituirea pazei permanente a podului, executarea unor lucrări de expertizare a stării tehnice actuale a podului şi identificarea resurselor financiare necesare executării unui proiect de execuţie a unui pod nou", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Prefectura Hunedoara.
Potrivit sursei citate, accidentul este considerat unul major pe căile de transport deoarece a produs avarierea unei căi de comunicaţii care presupune cheltuieli mari pentru intervenţie şi reabilitare.
Podul din beton, lung de aproape două sute de metri, construit în anii '70 peste râul Strei din judeţul Hunedoara, s-a rupt, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce un pilon de susţinere a cedat, iar două autoturisme au rămas suspendate, fără să fie înregistrate victime.
Potrivit şefulului Detaşamentului de Pompieri Hunedoara al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Iancu de Hunedoara", căpitan Ovidiu Oprean, podul s-a rupt de la jumătate după ce un pilon a cedat, iar două autoturisme care se aflau pe acesta au rămas suspendate, fiind recuperate de pompieri.
Autoturismele au rămas suspendate pe porţiunea prăbuşită a podului, însă pasagerii din acestea nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.
"Nu am realizat ce s-a întâmplat. Am simţit că îmi fuge pământul de sub picioare. Am realizat că scap maşina de sub control, în timp ce podul se prăbuşea cu mine cu tot. Am tras frâna de mână ca să nu scape de tot maşina", afirma unul din şoferii a cărui maşină se afla pe pod.
Podul peste râul Strei făcea legătura între comuna Bretea Română şi drumul european E66, iar după prăbuşirea acestuia locuitorii satelor din apropiere vor fi nevoiţi să facă un ocol de aproximativ zece kilometri pentru a ajunge la drumul european.