PSD face scut în jurul lui Carmen Dan. Moțiunea împotriva șefei MAI, respinsă
Moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva ministrului de Interne, intitulată “Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti” a fost respinsă miercuri de Parlament, cu 149 de voturi împotrivă și doar 99 pentru.
Opoziţia a cerut demisia lui Carmen Dan, dar şi a conducerii Jandarmeriei, pentru modul cum au gestionat mitingul diasporei. Votul final era de așteptat și chiar dacă moțiunea trecea ministrul nu era obligat să se retragă de la șefia MAI.
Carmen Dan a transmis criticilor că NU intenţionează să demisioneze de la şefia Internelor indiferent de decizia aleșilor.
Opoziţia nu a avut mai mult succes nici pe al doilea front împotriva ministrului. Şi solicitarea PNL şi PMP de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă cu titlul „PSDragnea face poliţie politică prin interceptări ilegale" nu a întrunit numărul necesar de voturi.
După ce colegii de la PSD-ALDE au ferit-o de două audieri programate în comsiile parlamentare, Carmen Dan, a dat explicații marţi, în plenul Camerei Deputaților, despre violențele comise de jandarmi la protestele din 10 august.
Șefa de la Interne a subliniat din nou că Jandarmeria a acționat legal la protestul diasporei.
"Fiecare poate avea propria reprezentare a acţiunilor din acea seară. Unii au văzut o violenţă excesivă împotriva Jandarmeriei şi un atac la adresa unei instituţii fundamentale a Statului. Alţii au văzut doar un miting paşnic şi o acţiune violentă a Jandarmilor. Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting paşnic. Dacă ar fi fost aşa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri şi proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat în ultimii ani", a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.
Carmen Dan a recunoscut că au existat şi protestatari paşnici care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.
De asemenea, ministrul de Interne a subliniat că mitingul din Piaţa Victoriei nu a fost legal, nefiind asumat de nicio organizaţie civică, astfel că nimeni nu şi-a asumat răspunderea legală. Mai mult, spune ministrul, protestatarii violenţi au încercat să intre în clădirea Guvernului şi au săvârşit acte de vandalism.
"Nu avem de-a face cu un protest organizat, asumat. Au fost remarcate modalităţi atipice de acţiuni faţă de alte proteste cu care ne-am confruntat până acum. În cele mai multe situaţii, protestatarii nu s-au delimitat de persoanele violente, fapt care a îngrunat acţiunea jandarmilor. Toată lumea a putut vedea încercarea de pătrundere în clădirea Guvernului, acţiunile exercitate asupra forţelor de ordine şi actele de vandalism. Eventualele reacţii individuale, agresive sau excesive ale jandarmilor vor fi cu siguranţă sancţionate conform legii”, a spus Carmen Dan.
Ea a mai susţinut că moţiunea reprezintă o compunere lipsită de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, cu pasaje din presă.
Argumentele lui Carmen Dan nu au convins. Opoziţia îi cere demisia și o consideră vinovată pentru ce s-a întâmplat în Piață Victoriei.