MENIU

Moscova acuză Kievul că a trimis ”pe coridorul cerealelor” drone maritime în atacul Flotei ruse la Marea Neagră

Drona în Marea Neagra

Rusia anunţă duminică faptul că a recuperat fragmente de dronă folosite în atacul Flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea, sâmbătă, şi acuză că acestea au folosit coridorul securizat destinat transportului cerealelor, relatează AFP.

”Dronele maritime se deplasau în zone de securitate a «coridorului cerealelor»”, acuză Ministerul rus al Apărării, care precizează că a recuperat fragmente de drone din mare.

Unele dintre aceste drone aveau ”module de navigaţie fabricate în Canada”, iar o dronă ar fi putut să fi fost lansată ”de pe una dintre navele civile închiriate de Kiev sau de stăpânii săi occidentali în vederea exportării produselor agricole din porturi maritime din Ucraina”, acuză ministerul rus.

Rusia a anunţat sâmbătă, ca represalii faţă de acest atac, că-şi suspendă participarea la Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, vitale în aprovizioonarea alimentară mondială.

Ucraina a denunţat un ”pretext” şi a îndemnat să se exercite presiuni pentru ca Rusia ”să se angajeze din nou să-şi respecte obligaţiile” în acest acord încheiat în iulie, sub egida ONU şi Turciei - singurul acord încheiat îngtre Moscova şi Kiev de la începutul Războiului rus în Ucraina.

Exporturile de cereale din porturi ucrainene sunt din nou ”imposibile”, din cauza blocadei ruse, a deplâns duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Potrivit ministrului Oleksandr Kubrakov, o navă încărcată cu 40 de tone de cereale ar fi urmat să plece duminică din Ucraina către Etiopia. ”însă, din cauza blocadei culoarului cerealelor de către Rusia, exporturile sunt imposibile”, a anunţat el într-un mesaj postat pe Twitter.

Uniunea Europeană (UE) a ”îndemnat duminică Rusia să revină asupra deciziei”, într-un mesaj postat pe Twitter de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Această decizie ”pune în pericol principala cale de export de cereale şi îngrăşăminte de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale, provocată de Războiul” rus în Ucraina, avertizează el.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres este, la rândul său, ”profiund îngrijorat” de stituaţie, a anunţat duminică, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al ONU.

Guterres este angajat în ”consiltări intense” cu scopul ca Rusia să revină asupra deciziei de a suspenda Acordul de la Istanbul şi a decis, în acest sens, să-şi amâne cu o zi plecarea la un sumit al Ligii Arabe, la Alger, marţi, potrivit aceleiaşi surse.

Preşedintele ucrainean Vlodimir Zelenski afirmă în înregistrarea sa zilnică, postată pe internet, că ”această decizie nu datează de azi (sâmbătă)”.

”Rusia a început să agraveze penuria mondială de hrană în septembrie, când a început să blocheze deplasarea navelor care transportă ne transportă producţia agricolă”, a acuzat el.

”Este cvorba despre o intenţie transparentă a Rusiei de a agita din nou spectrul unei foamete la scară mareîn Africa şi în Asia”, a denunţat el.

Zelenski acuză că cel puţin 176 de nave care transportă peste două milioane de tone de cereale erau deja blocate de către Moscova,

”Un răspuns internaţional viguros este necesar, la nivelul ONU li în particular la nivelul G20”, în care Rusia nu ar trebui să fie admisă, a subliniat el.

”Este pur şi simplu scandalos. Nu au niciun motiv să facă asta”, a declarat preşedintele american Joe Biden, după ce a votat anticipat în alegerile de la jumătate de mandat, în fieful său, la Wilmington, în Delaware.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, Adrienne Watson, a acuzat Rusia, într-un comunicat, de faptul că foloseşte alimentaţia ”ca armă”.

”Rusia încearcă încă o dată să folosească războiul pe care l-a iniţiat ca pe un pretext, pentru a se servi de alimentaţie ca de o armă, ceea ce afectează în mod direct ţări aflate la nevoie şi preţurile mărfurilor alimentare în întreaga lume şi exacerbează crize umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară”, a denunţa ea.

Acordul de la Istanbul a permis exporarea mai multor milioane de tone de cereale blocate în porturi ucrainene de la începutul conflictului armat, în februarie.

Acest blocaj a provocat o ”explozie” a preţurilor alimentare şi alimentează temeri cu privire la foamete.

ONU, garantul acordului, a îndemnat la păstrarea documentului, subliniind că are un ”impact pozitiv” în accesul la alimentaţie a milioane de oameni în lume.

”Turcia nu a fost notificată în mod oficial” de către Rusia cu privire la retragerea acesteia din Acordul internaţional privind exportul cerealelor, al cărei garant este împreună cu ONU, a declarat sâmbătă AFP o sursă din domeniul securităţii turce.

Acordul de la Istanbul a fost semnat la 22 iulie, cu Rusia şi Ucraina, şi a permis exportarea a peste nouă milioane de tone de cereale şi produse agricole, sub supervizarea unui centru de Coordinare Comună (JCC), instalat în metropola turcă.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a multiplicat criticile faţă de acest acord, în ultimele săptămâni, subliniind că exporturile Rusiei, alt producător major de cereale, sunt afectate de sancţiuni.

 

Mai multe articole despre:
marea neagra rusia ucraina