MENIU

Morţi subite în rândul tinerilor, din motive cardiovasculare. Care e explicaţia

Principala cauză a deceselor în România, bolile cardiovasculare

În ultimii ani se înregistrează o creştere a numărului de tineri, chiar şi în grupa de vârstă de până la 30 de ani, care suferă de afecţiuni cardiovasculare, spun medicii.

Dacă, în urmă cu mai mulţi ani, afecţiunile cardiovasculare erau asociate cu vârsta înaintată a persoanelor, în ultima perioadă, medicii cardiologi ieşeni susţin că se confruntă cu tot mai multe cazuri de tineri care suferă de probleme cu inima, ulterior suferind un infarct, accident vascular cerebral sau criză angioasă, scrie Ziarul de Iaşi.

Fumatul, alimentaţia nepotrivită, ereditatea, precum şi stresul la locul de muncă sunt, conform medicilor cardiologi, principalii factori de risc care determină apariţia unui infarct miocardic acut.

„Ereditatea este un factor pe care nu îl putem schimba, însă ceilalţi factori de risc îi putem măcar ameliora, doar că în acest sens trebuie făcut un control periodic. Această evidenţă a factorilor de risc este important să fie văzută mai întâi la medicul de familie, precum şi de persoana în sine care trebuie să conştientizeze că, dacă este fumător, e indicat să renunţe la acest viciu, dacă e hipertensiv, să se trateze şi să reducă consumul de sare, dacă este diabetic să aibă un control bun al glicemiei prin medicaţie şi regim", a explicat prof. dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare.

Medicii recomandă ca orice persoană care are peste 30 de ani să facă un control cardiologic anual, deoarece există pa­ci­enţi care nu prezintă niciun simptom, în­să pot suferi de anumite afecţiuni cardiace.

Sute de astfel de cazuri au ajuns în atenţia medicilor din această unitate me­dicală, în special tineri care nu se ştiau cu vreo problemă de sănătate deoarece nu prezentau niciun simptom care să îi pună pe gânduri. Medicul ieşean o numeşte o „sănătate aparentă", care îi face să evite şi să întârzie vizita la medic.

„Se înregistrează o creştere a numărului de tineri, chiar şi în grupa de vârstă de până la 30 de ani, care suferă de afecţiuni cardiovasculare, mare parte dintre ei fără să aibă simptome. Noi îi spunem ateroscleroză subclinică, pentru că pacientul nu simte nimic, însă dacă îi faci nişte evaluări, îi găseşti modificări pe vase, care îţi arată un risc. Adică are o glicemie puţin mai mare, tensiunea mărită, de aceea el trebuie să conştientizeze aceste riscuri înainte de eveniment. Pe de altă parte, sunt persoane tinere care ajung la noi cu simptome, cum ar fi palpitaţii, dureri anginoase, care trebuie evaluate clinic. După consultaţie, face o serie de teste, analize de laborator, investigaţii simple, apoi, dacă se observă că persoana are factori de risc, trebuie ţinută sub supraveghere", a completat prof. dr. Flo­rin Mitu, medic primar cardiolog.

Mai multe articole despre:
infarct boli cardiovasculare