Morfina se va putea fabrica în curând din drojdie
Un pas esențial în fabricarea unor substanțe opiacee, precum morfina, folosind ca materie primă drojdia și nu semințele de mac, așa cum se face în prezent, a fost realizată de cercetători de la Universitatea California din Berkeley, care au publicat rezultatele studiului lor în revista 'Nature Chemical Biology', relatează AFP luni.
Specialiștii nu au produs încă morfină, dar estimează că acest lucru va fi posibil, peste doi ani, cu ajutorul unui tip de drojdie modificat prin introducerea unei gene de sfeclă.
În acest context, unii experți au atras deja atenția în legătură cu impactul pe care această descoperire științifică l-ar putea avea asupra consumului de droguri, din moment ce orice persoană cu cunoștințe elementare de biologie va putea fabrica morfină doar pornind de la drojdie modificată genetic și zahăr pentru hrănirea acesteia.
Gena de sfeclă permite drojdiei să transforme tirozina, care este un aminoacid, în reticulină, care este punctul de plecare pentru obținerea morfinei, codeinei și altor substanțe antalgice folosite în medicină.
Transformarea reticulinei în morfină cu ajutorul drojdiei era cunoscută deja, dar nu se știa cum se poate ajunge la reticulină pornind de la tirozină astfel încât să nu mai fie nevoie de culturile de mac pentru a fabrica substanțe opiacee.