Monument pentru "eroii" Securității la Pitești, orașul celui mai sinistru experiment al represiunii comuniste
Un monument dedicat eroilor Securității, poliția politică a regiumului comunist, a fost inaugurat în Cimitirul Eroilor din Piteşti. Decizia pare cel puțin ciudată, în contextul în care orașul argeșean a intrat chiar în istorie pentru "experimentul Pitești", cel mai sinistru mecanism de represiune pus la punct de regimul comunist.
La eveniment au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, precum și reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MAPN și MAI.
Potrivit presei locale, monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României dar și dar și eroii „tăcuți”, pentru că au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.
Ce a fost „Experimentul Pitești”
În literatură și studiile dedicate represiuii din perioada comunistă, sub titulatura "Experimentul sau Fenomenul Pitești" este desemnată perioada 1949-1952, de la Penitenciarul Pitești, când a fost pus în practică cel mai sinistru experiment de eliminare fizica sau anihilare psihică a deținuților politici considerați "dușmanilor poporului", pe modelul gulagurilor sovietice.
Potrivit estimărilor, între 1.000 și 5.000 de deținuți au fost supuși unui regim crunt de torturi fizice și psihice, iar o parte și-au pierdut viața