MENIU

Monica Macovei, după ordonanța privind interceptările: SRI nu va face anchete

Monica Macovei a declarat la emisiunea Jocuri de Putere, la Realitatea TV, că SRI nu va putea ancheta persoane, ci se va limita la a oferi suport tehnic procurorilor, în cazurile care țin de siguranța națională. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat vineri seară că, prin OUG privind interceptările adoptată de Guvern, SRI va fi abilitat să facă acte de cercetare penală specială în cazuri de securitate naţională şi terorism.

Monica Macovei a respins unele interpretări privind rolul sporit al SRI în cercetarea penală și a subliniat că Serviciul Român de Informații nu va efectua de fapt anchete. În vreme ce este numit organ de cercetare penală specială în ordonanța de Urgență, SRI se va limita de fapt la suportul tehnic.

"Infracțiunile la care se referea doamna ministru sunt cele contra siguranței naționale. SRI nu mai este organ de cercetare penală, din 1989 încoace. SRI își face treaba pe partea de investigații pe siguranță națională - trădare, spionaj, terorism, după care trimite dosarul la procuror. Procurorul este cel care face urmărire penală. Problema este ce se întâmplă cu aceste dosare de siguranță națională când ajung la procurorul de la DIICOT. Doamna ministru a zis: SRI este organ de cercetare penală specială. În aceste cazuri de infracțiuni de siguranță națională, când ajunge doarul la procurori, procurorul va putea apela la SRI dar numai pentru suportul tehnic. Deci filajul îl va face SRI-ul. Dar nu are atribuții de cercetare penală: nu va audia martori, nu va putea face rețineri, nu va propune arestarea", a explicat Macovei.

"Ei se ocupă cu filajul după care dacă sunt indicii că e infracțiune sunt obligați prin lege să trimită la procurori. Procurorul, dacă mai are nevoie de filaj, atunci va apela la SRI, denumit în această OG organ de cercetare penală specială, dar numai sub aspectul suportului tehnic. Prin lege, tot procurorul are atribuția de a face urmărirea penală. Practic, SRI nu va face anchete", a întărit Macovei.

O intervenție pe această temă a avut și premierul Dacian Cioloș.

SRI va putea fi organ de urmărire penală pentru cazuri privind siguranţa naţională şi terorismul exclusiv sub control judecătoresc, restul fiind "interpretare nefondată", a declarat premierul Dacian Cioloș.

”SRI nu poate fi organ de urmărire penală decât pentru cazuri privind siguranţa naţională şi privind terorismul (conform legii de funcţionare a SRI) şi doar, exclusiv sub control judecătoresc, în prezenţa unui PROCUROR. Restul e interpretare nefondată'', a scris premierul pe Facebook, ca răspuns la acuzația că prin schimbările din OUG privind interceptările ar fi reînfiinţat Direcţia VI - anchete penale - a Securităţii.

Întrebat de ce actul normativ nu a fost pus în dezbatere, Cioloş a susţinut că nu mai era timp. ''Şi acum punem OUG în consultare publică de câte ori se poate. În cazul OUG privind interceptările, nu mai era timp fizic, pentru că rămâneam descoperiţi în unele cazuri dacă nu adoptam OUG în acelaşi timp cu publicarea hotărârii CC în Monitorul Oficial'', a explicat prim-ministrul.