MENIU

Momente emoționante în Hlipiceni. Monument dedicat eroilor din războaiele mondiale, dezvelit în ropote de aplauze - VIDEO

Au fost momente pline de emoție într-o comună din județul Botoșani. Un nou monument dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial a fost inaugurat. 

Sculptura a fost realizată prin strădania Preacuviosului părinte Ciprian Grădinaru, în memoria ostașilor din comună, care și-au jertfit viața pentru țară și credință. Pentru gestul său, părintele Grădinaru a fost răsplătit și cu o disticție importantă: Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei. 

Ceremonia de dezvelire și sfințire a Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc a fost plină de emoții. Sute de oameni din comuna Hlipiceni au fost prezenți și au simțit la unison emoția momentului. În timpul evenimentul, veteranii se război au primit diploma „Binecredinciosul Vioevod Ștefan cel Mare și Sfânt” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și au fost înaintați în grad.

La marele eveniment a fost prezent și Preacuviosul părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, cetățean de onoare al comunei și unul dintre cei mai căutați și iubiți duhovnici din țară. Preotul a primit, de altfel, și o distincție mitropolitană, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, ca semn al prețuirii și binecuvântării pentru merite deosebite în păstrarea credinței și promovarea culturii creștine.

„Pentru mine ziua de astăzi este o zi foarte importantă. Ca fiu al satului am căutat să scot în evidență localitatea și mai mult decât eroii neamului nostru și eroii acestui sat, care, deși sunt în număr foarte mare, au fost trecuți până acum într-un anonimat. Nimeni nu le-a consacrat un monument cum se cuvine. A fost datoria mea morală și mi-am asumat-o și am bucuria și trăiesc în aceste momente o bucurie deosebită că m-a ajutat Bunul Dumnezeu să îmi îndeplinesc un vis față de trecutul acestei localități, față de eroii acestei localități, față de eroii neamului românesc”, a declarat Preacuviosul părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Cunoscut de o lume întreagă pentru simplitatea, smerenia și modestia sa, părintele Ciprian Grădinaru a ajuns să fie supranumit „chirurgul sufletelor” de oamenii care îl ascultă, îl caută și îi cer negreșit ajutorul. Din 2011, preotul slujește la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, unde coordonează numeroase activități duhovnicești. 

Mai multe articole despre:
monument preot eroi al doilea razboi mondial