MENIU

Dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Mohammad Munaf, găsit şi adus în România

Muhammad Munaf, în custodia Poliţiei Române

Mohammad Munaf a fost găsit şi a fost adus în România. Acesta este acuzat, în ţară, că ar fi ochestrat, împreună cu Omar Hayssam, răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, a transmis, joi, o declarație referitoare la acțiunea autorităților statului român de aducere în țară a lui Mohammad Munaf. Redăm, în continuare, comunicatul de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

"Autoritățile statului român au finalizat astăzi (n.r. — joi) demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetățean irakian și american, cu aducerea în țară a acestuia. Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel București la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetățeni români, se află în prezent în custodia Poliției Române", se arată în declarația președintelui Iohannis referitoare la acțiunea autorităților statului român de aducere în țară a lui Mohammad Munaf.

Șeful statului a precizat că acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituțiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

"Felicit Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, precum și celelalte instituții din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, care și-au adus contribuția pe dimensiunea externă, pentru ampla operațiune desfășurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni și externi. Efortul autorităților române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovați în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români în Irak, în anul 2005, să își ispășească pedeapsa în România, conform sentinței judecătorești", a spus Iohannis.

Băsescu, mesaj de ultimă oră: "În sfârșit, s-a terminat". Ce i-a "urat" lui Mohammad Munaf

 

În acest context, Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului.

În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mohammad Munaf la zece ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.

Completul Curții de Apel București a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf și plata a câte două milioane de euro ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak, prima reacție după aducerea lui Mohammad Munaf

 

Curtea irakiană de Casație a anulat sentința de condamnare la moarte, pronunțată, în 2006, de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf. Instanța irakiană a luat această decizie motivând că, din documentele Curții de primă instanță, nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români, la Bagdad, în 2005.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie — irakiană și americană — a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile.

La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.

La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.

Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns și la Curtea de Apel București, instanță care a încercat, în noiembrie și decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reușit.