MENIU

Modificări importante în noua lege a pensiilor: cine se poate pensiona ACUM la 45 de ani

Modificări importante în noua lege a pensiilor: cine se poate pensiona ACUM la 45 de ani. Foto/Arhivă

Noua lege a pensiilor prevede o serie de situații în care angajații se pot pensiona chiar și cu 20 de ani mai devreme decât pensionarea la limită de vârstă, dacă îndeplinesc anumite condiții.

Astfel, noua lege a pensiilor prevede acordarea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare în situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale în activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiaţii:

Pensii uriașe pentru românii care fac excepția de la noua lege. Cine se poate încadra în această categorie

- Vârsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani - în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 22 ani în zona I de expunere la radiaţii;

- Vârsta standard de pensionare se reduce cu 18 de ani - în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de cel puțin 25 ani în zona II de expunere la radiaţii;

- Vârsta standard de pensionare redusă în cazul acestor persoane nu poate fi mai mică de 45 de ani, atât în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, cât şi în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona II de expunere la radiaţii.

Un nou scandal după haosul generat de erorile produse în marea recalculare: Softul care calculează noile pensii nu funcționează

Potrivit informațiilor oficiale, în vederea aplicării reducerii vârstei standard de pensionare în condițiile menționate nu este necesară îndeplinirea condiţiei privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, precizează noua lege a pensiilor.

Potrivit acesteia, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţiile speciale mai sus menționate mai mici de 22 de ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai mici de 25 de ani în zona II de expunere la radiaţii, aceste stagii se cumulează considerându-se stagii de cotizare în zona II de expunere la radiaţii.

Guvernul, somat să deblocheze proiectul privind pensiile militare. Cine se opune majorării drepturilor pentru rezerviști?

De asemenea, persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă mai mici decât cele mai sus menționate, vârsta standard de pensionare se reduce proporțional cu numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii, conform prevederilor art. 48 alin. 1) lit. (b) [tabelul nr. 2 din lege] cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Alte reduceri a vârstei de pensionare

Principalele reduceri majore ale vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor sunt operate în mai multe domenii de activitate, după cum urmează:

- cu 20 de ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani în subteran, în unități miniere.

- cu 13 ani în cazul persoanelor care au lucrat cel puțin 25 de ani în domeniile producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Pensionarii pot primi mai mulți bani la „mica recalculare”. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

- cu 13 ani, dacă au lucrat cel puțin 20 de ani ca: Balerin/Solist balet, Acrobat, Solist vocal de operă şi de operetă, Instrumentist la instrumente de suflat.

- cu 11 ani cei care au lucrat 25 de ani în domeniile: aviația civilă, industria de armament, exploatarea forestieră, siguranța circulației feroviare, construcții de mașini, turnătorii de oțel, fontă și alte aliaje, construcții de nave.

- cu 5 ani dacă au depășit stagiul complet de cotizare (ex. Stagiu de 40 de ani, cu tot cu perioade asimilate și necontributive, față de stagiul complet de cotizare stabilit în noua lege a pensiilor la 35 de ani).

- mame – reducere cu 6 luni pt fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, respectiv 13 ani în cazul copiilor adoptați.

Mai multe articole despre:
pensii 45 de ani cine se poate pensiona pensionari