MENIU

Modificarea Legii contenciosului administrativ, promulgată de Klaus Iohannis - Noile reglementări

Președintele României - Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art. 24, alin. (3) şi a art. 26 din Legea nr. 554/2004 în sensul că, în cazul nerespectării în mod culpabil de către autoritatea publică a obligaţiei de a încheia, de a înlocui sau de a modifica actul administrativ, de a elibera un alt înscris sau de a efectua anumite operaţiuni administrative, instanţa de executare să poată aplica acesteia, la cererea creditorului, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat.

"Având în vedere că persoana sancţionată devine persoană juridică, autoritatea sau instituţia publică, amenda va fi plătită din fonduri publice", se arată raportul comisiilor de specialitate din Parlament.

De asemenea, legea prevede ca persoana juridică, autoritatea sau instituţia publică să se poată îndrepta cu acţiune împotriva celor vinovaţi de neexecutarea hotărârii, potrivit dreptului comun. În cazul în care cei vinovaţi sunt demnitari sau funcţionari publici se vor aplica reglementările speciale, mai prevede actul normativ.

Mai multe articole despre:
lege promulgata iohannis